logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

ΑΠΕΡΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΩΝ Οι κινητοποιήσεις έληξαν, η κερδοσκοπία συνεχίζεται

Στην κατηγορία: Οικονομία
Ημερομηνία: 16/05/2008
Σελίδα εκτύπωσης
“Θα δουλέψουμε σκληρά, και μέσα στο Σαββατοκύριακο, για να γεμίσουν τα ράφια”. Η δέσμευση που ανέλαβε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μεταφορών Βορείου Ελλάδος Γιώργος Ηλιάδης σηματοδοτεί την επιστροφή της δοκιμαζόμενης τον τελευταίο καιρό αγοράς στην ομαλότητα.

Google Adsense Center

Του Γιώργου Χρηστίδη

Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσης της Βόρειας Ελλάδας, που από την αρχή δεν είδαν θετικά τις κινητοποιήσεις του κλάδου, άρχισαν από χθες να εξυπηρετούν κανονικά τους πελάτες τους στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε στη “Μ” ο κ. Ηλιάδης, είναι θέμα ημερών η επιστροφή της αγοράς στους κανονικούς ρυθμούς, καθώς μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα από τις κινητοποιήσεις, που συνοδεύτηκαν από ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα αγαθά.

ΤΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ
Μία ημέρα νωρίτερα είχαν ανακοινώσει την αναστολή των κινητοποιήσεών τους οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. “Από τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα βυτιοφόρα εξυπηρετούν κανονικά τα πρατήρια της Θεσσαλονίκης. Μέχρι το βράδυ (της Πέμπτης) θα έχουν ικανοποιηθεί όλοι. Ομαλά γίνεται η τροφοδοσία και στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και άλλες πόλεις", τόνισε στη “Μ” ο γραμματέας του σωματείου των βυτιοφορέων της Βόρειας Ελλάδας Βαγγέλης Τρυφωνίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι ο κλάδος δεν πέτυχε με την απεργία το βασικό του στόχο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση κομίστρου από αυτήν που ενέκρινε η κυβέρνηση, δεν υπάρχει προς το παρόν ενδεχόμενο επανάληψης των κινητοποιήσεων.

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ
Οι απεργοί μπορεί να επέστρεψαν στις δουλειές τους, όμως οδηγοί και καταναλωτές παραμένουν όμηροι της ακρίβειας και των κρουσμάτων κερδοσκοπίας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες πολλά πρατήρια της πόλης πουλούσαν τη βενζίνη ακόμη και προς 1,4 ευρώ το λίτρο! Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “Μ”, οι τσουχτερές τιμές σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τις αυξήσεις στην τιμή πώλησης της βενζίνης από τα διυλιστήρια. Συγκεκριμένα η τιμή της αμόλυβδης στα διυλιστήρια ήταν χθες αυξημένη κατά 4% περίπου σε σχέση με τις 9 Μαΐου. Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην αντλία στις 9 του μήνα στο νομό Θεσσαλονίκης ήταν 1,14 ευρώ το λίτρο. Προκύπτει δηλαδή “καπέλο” στις τιμές ορισμένων πρατηρίων που φτάνει το 22% μέσα σε μία εβδομάδα!
Σύμφωνα μάλιστα με... εξομολογήσεις πρατηριούχων στη “Μ”, ακόμη και τις ημέρες της απεργίας ορισμένοι τυχεροί, δηλαδή οι καλοί πελάτες τους, κατάφερναν να βάζουν βενζίνη, μετά από άτυπες συνεννοήσεις με τον πρατηριούχο. Με άλλα λόγια, παρά τις επιγραφές “βενζίνη τέλος”, οι δεξαμενές πολλών πρατηρίων δεν ήταν άδειες. Βέβαια ορισμένοι πρατηριούχοι ζητούσαν υψηλά ανταλλάγματα για την... εξυπηρέτηση. Σύμφωνα με έναν οδηγό, πρατήριο στην Καλαμαριά έβαζε εν μέσω απεργίας βενζίνη με τιμή 1,60 ευρώ το λίτρο!

ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά με αιχμή τα τρόφιμα και τα καύσιμα αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που χαρίζουν στην Ελλάδα το αργυρό μετάλλιο της ακρίβειας. Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, οι τιμές εκτοξεύτηκαν τον Απρίλιο στην Ελλάδα κατά 4,4%. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη ύστερα απ’ αυτόν της Σλοβενίας (6,2%), ενώ η ψαλίδα με το μέσο όρο των χωρών του ευρώ ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα (3,3% ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη).

 

  • Πώς θα κάνετε οικονομία στη βενζίνη. Με τις τιμές της βενζίνης στα σημερινά, πρωτόγνωρα ύψη, η οδήγηση έχει εξελιχθεί σε ακριβό χόμπι και η κίνηση του Ι.Χ. απορροφά ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Υπάρχουν όμως τρόποι που θα σας επιτρέψουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στο βενζινάδικο. 1.  Ο πρώτος και πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να μην τρέχετε. Σε ένα τυπικό οικογενειακό σεντάν, κάθε 16 χλμ. που κάνετε με ταχύτητα πάνω από 100 χλμ. την ώρα ισοδυναμεί με αύξηση 14 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο βενζίνης. Όσο περισσότερο ανεβάζετε ταχύτητα, τόσο περισσότερη βενζίνη καταναλώνει το όχημα. 2. Διασφαλίστε ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου έχουν τη σωστή πίεση. Όταν τα λάστιχα δεν είναι καλά φουσκωμένα, όχι μόνο υποβαθμίζεται η οδική ασφάλεια, αλλά αυξάνεται σημαντικά και η κατανάλωση βενζίνης. 3. Μη φορτώνετε το πορτμπαγκάζ. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, θα μειώσετε κατά 18% την κατανάλωση βενζίνης, αν απαλλάξετε το Ι.Χ. σας από τα περιττά βάρη! 4. Μην οδηγείτε απότομα. Η ομαλή οδήγηση μπορεί να σας εξοικονομήσει βενζίνη ακόμη και κατά 30%!

Οικονομία

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 0
Τρέχουσα αξιολόγηση: 0

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 
Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book