logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ράβε-ξήλωνε στο σχέδιο...

Στην κατηγορία: Οικονομία
Ημερομηνία: 19/09/2013
Σελίδα εκτύπωσης

Ανατροπές στο «παρά ένα» στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων έφερε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν εκ μέρους του κ. Βενιζέλου σοβαρές επιφυλάξεις για βασικές παραμέτρους του νέου φόρου.

Google Adsense Center

Του Γιώργου Παππού

Κατόπιν τούτου, το υπουργείο Οικονομικών ξαναβγάζει από το συρτάρι τα σενάρια που είχαν εκπονηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες και θα επιχειρήσει διορθώσεις και βελτιώσεις στους συντελεστές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των οικοπέδων, τα οποία, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα.
Βασικό πρόβλημα παραμένει το ότι η τρόικα επιμένει πως, για να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ, πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 4,2 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συντελεστές του ενιαίου φόρου, οι οποίοι ήδη έχουν περιοριστεί στους 20 από 33 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο... Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν, πάντως, ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση η τρόικα μπορεί να πειστεί από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να αποδεχθεί δείκτη εισπραξιμότητας υψηλότερο από το 70%, κάτι που θα διευκολύνει τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου στην οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου.
«Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνουμε αυτούς που πληρώνουν, για να καλύψουμε εκείνους που δεν πληρώνουν...», σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το ύψος τών προς βεβαίωση φόρων και επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις επιβαρύνσεις που κρύβουν οι συντελεστές φορολόγησης των οικοπέδων (επιβαρύνσεις που απορροφούν ή υπερκαλύπτουν το όποιο όφελος από τη φορολόγηση των κατοικιών).

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Σύμφωνα με το σχέδιο (που βρίσκεται ήδη υπό αναθεώρηση), τα οικόπεδα φορολογούνται με 20 ειδικούς συντελεστές, που κλιμακώνονται από 0,4 ευρώ/ τετρ. μ. έως 4 ευρώ/ τετρ. μ., αναλόγως της μοναδιαίας αξίας του γηπέδου. Με βάση τούς συντελεστές που προβλέπει το υπό αναθεώρηση σχέδιο, για οικόπεδο 400 τετρ. μ. με μοναδιαία αξία 100 ευρώ/ τετρ. μ. προκύπτει φόρος 280 ευρώ, για 2.000 τετρ. μ. με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ/ τετρ. μ. ο φόρος υπολογίζεται στις 5.200 ευρώ, ενώ για 700 τετρ. μ. με μοναδιαία αξία 600 ευρώ/ τετρ. μ. ο φόρος διαμορφώνεται στα 800 ευρώ.
«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους στους φορολογούμενους αποτελούν τον βασικό γνώμονα στον σχεδιασμό του νέου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος αντικαθιστά τους παλαιούς φόρους. Η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, το δε σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, ένα 24ωρο μετά την επίσημη διαρροή του τελικού σχεδίου για τα αγροτεμάχια και προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, τροποποιήσεις στο (ήδη τροποποιημένο...) σχέδιο για τον ενιαίο φόρο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ
Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και για το ύψος της φορολόγησης στα αγροτεμάχια: με ερώτηση που κατέθεσαν 17 βουλευτές της ΝΔ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνουν λόγο για ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση, τόσο στις καλλιεργούμενες όσο και στις αναξιοποίητες εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Επιβαρυντικά λειτουργεί ο συντελεστής 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσβαση σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, ενώ, αν υπάρχει και κατοικία, τότε εφαρμόζεται και ειδικός συντελεστής 5, που εκτινάσσει τον φόρο στα ύψη.
Έτσι, για 2 παραθαλάσσια στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας με κατοικία στη Ραφήνα ο φόρος υπολογίζεται στα 378 ευρώ, για 500 στρέμματα δεντροκαλλιέργειας χωρίς κατοικία στην Αργολίδα ο φόρος διαμορφώνεται στις 2.430 ευρώ, ενώ για 20 παραθαλάσσια στρέμματα με κατοικία στην Άνδρο ο φόρος υπολογίζεται στις 2.268 ευρώ.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Ως... μνημείο παραφροσύνης (αν όχι κακόγουστο ανέκδοτο) μπορεί να χαρακτηριστεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτημα για το πώς ένα μαγαζί χαρακτηρίζεται ως «κέντρο διασκέδασης» (άρα, δεν μπορεί να εφαρμόζει ΦΠΑ 13%, όπως οι μονάδες εστίασης, αλλά υποχρεούται σε ΦΠΑ 23%).
Επικαλούμενη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), αλλά και προ 22ετίας εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η αρμόδια υπηρεσία επισημαίνει ότι η εφορία θα κρίνει κατά περίπτωση -συγκεκριμένα, αν η μουσική είναι πολύ δυνατά ή οι πελάτες χορεύουν ή πίνουν όρθιοι το ποτό τους, τότε αυτομάτως η επιχείρηση θα χαρακτηρίζεται ως κέντρο διασκέδασης και θα πρέπει να εφαρμόζει ΦΠΑ 23%!
Τα... κριτήρια (κάθε άλλο παρά φορολογικά...) θέτει απόφαση του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η ένταση του ήχου (μουσική) για επιχειρήσεις που δεν είναι κέντρα διασκέδασης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80 ντεσιμπέλ, ενώ από εκεί και πέρα η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών συστήνει στους εφοριακούς να ελέγχουν επιτόπου αν οι πελάτες χορεύουν, έτσι ώστε να τιμωρήσουν τους παραβάτες επιχειρηματίες!

Οικονομία

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 2
Τρέχουσα αξιολόγηση: 4.5

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Πέμπτη 05 Μαρτίου 2015
Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book