logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

«Αιχμάλωτες» 300 ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη Θεσσαλονίκη

Στην κατηγορία: Οικονομία
Ημερομηνία: 24/02/2013
Σελίδα εκτύπωσης

Εγκλωβισμένες στο σύστημα είναι εκατοντάδες ασφαλισμένες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αναμένουν εδώ και έναν χρόνο να βγει… λευκός καπνός από το υπουργείο Εργασίας.

Google Adsense Center

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Αυτήν τη στιγμή, εκτιμάται ότι περί τις 1.500 ασφαλισμένες σε όλη την Ελλάδα -εκ των οποίων περίπου 300 στη Θεσσαλονίκη-, που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς (δηλαδή, πριν την εφαρμογή του «νόμου Λοβέρδου» 3863/2010), βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, περιμένοντας να αποφανθούν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και του αρμόδιου τμήματος Διαδοχικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κυρίας Μαρίας Μακρινάκη από τη Θεσσαλονίκη: ασφαλισμένη για πρώτη φορά στο ΙΚΑ πριν από το 1992, στη συνέχεια δημιούργησε τη δική της βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων και ασφαλίστηκε στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ, νυν ΟΑΕΕ). Λόγω οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της βιοτεχνίας της. Έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις (5.500 ένσημα, ανήλικο παιδί και 55ο έτος ηλικίας), είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ήδη από την 01.01. 2010 (δηλαδή, πριν από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, που τέθηκε σε ισχύ στις 15.07.2010).
Στη συνέχεια, εντάχθηκε σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης στο ΙΚΑ, προκειμένου να καταστεί ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας της, και τον Μάρτιο του 2011 συμπλήρωσε τα 300 ένσημα που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα έτος, για την απονομή σύνταξης σε β’ φάση. Μάλιστα, είχε συμπληρώσει πολύ περισσότερα ένσημα από αυτά που απαιτούνται (8.150, έναντι 5.500) και είχε ανήλικο παιδί στα 56 της χρόνια (με κατώτατο τα 55 για πλήρη σύνταξη και τα 50 για μειωμένη). Έτσι, η κυρία Μακρινάκη θεωρούσε ότι είχε όλες τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθεί.
Υπέβαλλε το αίτημά της τον Μάρτιο του 2011, το οποίο εξετάστηκε 15 μήνες αργότερα(!) με θετική εισήγηση, καθώς συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, δεν έχει λάβει σύνταξη -ακριβώς όπως συμβαίνει και με εκατοντάδες ακόμη ασφαλισμένες σε όλη την Ελλάδα. Τι είχε συμβεί; Απλώς, έμπλεξε στον γνωστό γραφειοκρατικό κυκεώνα του ελληνικού δημοσίου...

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τον Ιούλιο του 2010 άρχισε η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου 3863/2010. Πέρασε σχεδόν ενάμισης χρόνος, μέχρι που τον Ιανουάριο του 2012 το περιφερειακό τμήμα Θεσσαλονίκης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απέστειλε ερώτημα στη διοίκηση του ασφαλιστικού ταμείου, ζητώντας οδηγίες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που είχαν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.
Ειδικότερα, με έγγραφο προς τη διεύθυνση Παροχών του τμήματος Διαδοχικής Ασφάλισης ζητούσε πληροφορίες για ασφαλισμένες προ του 1992, με 5.500 μέρες ασφάλισης σωρευτικά, που είχαν ανήλικο παιδί. Σήμερα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έκτοτε περιμένουν απάντηση για να μάθουν αν τελικά δικαιούνται τη σύνταξη:
01. Ασφαλισμένες, οι οποίες είχαν διακόψει την ασφάλισή τους σε φορέα κύριας ασφάλισης αυτοτελώς απασχολουμένων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κοκ.) και είτε άρχισαν να εργάζονται ως υπάλληλοι και ήταν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ είτε είχαν υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πριν τις 15 Ιουλίου 2010 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου) και πραγματοποίησαν 300 ημέρες ασφάλισης.
02. Ασφαλισμένες που άρχισαν να εργάζονται ή ασφαλίστηκαν προαιρετικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετά τις 15 Ιουλίου 2010 και συμπλήρωσαν τις 300 μέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να καταστεί αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας για απονομή της σύνταξης σε β’ φάση.
03. Ασφαλισμένες, οι οποίες μετά τις 15 Ιουλίου 2010 θα πραγματοποιήσουν 500 μέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αποτέλεσμα να καταστεί αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας για απονομή της σύνταξης σε α’ φάση.
Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο επί μήνες στο ΙΚΑ, ώσπου παραπέμφθηκε στο τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας. Από εκεί στάλθηκε στη νομική υπηρεσία του υπουργείου, όπου και μελετάται δύο μήνες τώρα.
Η «ΜτΚ» επιχείρησε να διερευνήσει την τύχη του παραπάνω ερωτήματος, όμως δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, προς τη «ΜτΚ», επίκειται η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας και η -κατά το δυνατόν αμεσότερη- επίλυση του ζητήματος.

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ...
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας, όπως φάνηκε και από το παράδειγμα της ασφαλισμένης από τη Θεσσαλονίκη: το 2010 θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης, τον Μάρτιο του 2011 συμπλήρωσε τα 300 τελευταία ένσημα του εργασιακού βίου της, τον Αύγουστο του 2012 έλαβε θετική εισήγηση… Στο μεταξύ, το διευκρινιστικό ερώτημα που απέστειλε το περιφερειακό τμήμα Θεσσαλονίκης του ΙΚΑ εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2012 έως και σήμερα, ενώ η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας μελετά επί δίμηνο το όλο θέμα.

Οικονομία

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 3
Τρέχουσα αξιολόγηση: 5

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

  1. Αν συμπληρωνε τα 5500 ενσημα σε μια αλλη χωρα της Ευρωπαικης Ενωσης και εκανε και 300 στο ΙΚΑ θα πληρουσε ολες τις προυποθεσεις.Τωρα που πληρωσε ολα τα χρονια στο Ελληνικο ασφαλιστικο συστημα, χρειαζονται χρονια για να αποφανθουν αν δικαιουται συνταξη.Απαραδεκτο!!
  2. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση
    Δεν είναι η μοναδική περίτπωση........Όλοι γνωρίζουμε ότι κενά ασφάλισης (Μή επιδοτούμενη ανεργεία) αναγνωρίζωνται
    εφόσον είναι όλοκληροι μήνες....Σωστό η Λάθος??? Αν κάποιος έχει εργαστειί εποχιακά σε χώρα της ΕΕ τι γίνεται για τα κενά ασφάλισης αναγνωρίζωνται η όχι.....?????????.Η ερμηνευτική εγκύκλιος του ΙΚΑ στην ίδια σελίδα η μια παράγραφος αναιρεί την αλλή, αποτέλεσμα η αποστολή στην Αθήνα σχετικού ερωτήματος.......για την αποστολή νέας ερμηνευτικής εγκυκλίου.......που να ερμηνεύει την πρώτη.....
  3. syntajh me anhliko kai diadoxikh asfalish
    υπαρχουν και χειροτερα εγω εχω 7000 ικα μεχρι το 2005 με 2 ανηλικα και 2500 αοεε με ανωτατη ασφαλιστικη κατηγορεια (π14) απο το 2005μεχρισημερα που ειμαι 52 ετων και μου λενε να μην μερτρηθουν του οαεε τα ενσημα καθολου και να παρω μονο απο το ικα 511ευρω + 180 επικουρικο
Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book