logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

Χασάν Ταχσίν Πασάς: Ένα άγνωστο -τραγικό- πρόσωπο

Στην κατηγορία: Τέχνες
Ημερομηνία: 14/10/2012
Σελίδα εκτύπωσης

Αυτές τις μέρες, πριν από 100 χρόνια, κρίθηκε η τύχη όχι μόνο μιας πόλης και των κατοίκων της, αλλά ορίσθηκε και η πορεία όλης της Ελλάδας. Πολλά οφείλουμε σε ανθρώπους -κάποιων γνωρίζουμε ίσως μόνο το όνομα, αγνοώντας την ουσιαστική προσφορά τους, άλλοι χάθηκαν στις σελίδες της ιστορίας.

Google Adsense Center

Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr

Μια υπογραφή, που πρέπει να μπήκε με πολύ κόπο, ήταν αυτή που καθόρισε την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει να ήταν εξαιρετικά δύσκολες οι στιγμές που θα έζησε αυτός που πήρε την απόφαση να παραδώσει τη Θεσσαλονίκη, τις στρατιωτικές δυνάμεις που διοικούσε, τον εαυτό του και την οικογένειά του στον εχθρό. Το όνομα του ήταν Χασάν Ταχσίν Πασάς, ο εχθρός που είχε φθάσει έξω από τη Θεσσαλονίκη ήταν ο ελληνικός στρατός από τη μια πλευρά και ο βουλγαρικός από την άλλη.
«Παρέδωσε τη πόλη στον ελληνικό στρατό, χωρίς να ακολουθήσει τον κανόνα που επικρατούσε τότε, δηλαδή να τις καίνε ή να σφάζουν τους πληθυσμούς τους. Παρέδωσε και τον στρατό του χωρίς να έχει καμία απώλεια, πέραν όσων χάθηκαν στις μάχες των Γιαννιτσών και του Σαρανταπόρου» λέει ο Χρίστος Χριστοδούλου, συγγραφέας του βιβλίου «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Βιογραφία και ψυχογράφημα για έναν στρατιωτικό, ο οποίος έκανε μια υπέρβαση που μπορεί να κριθεί ανεξήγητη, και για την οποία το τίμημα που κατέβαλε ήταν μεγάλο.
Ήταν Οκτώβρης του 1912 και στις ελληνικές δυνάμεις που είχαν στρατοπεδεύσει στο Τόπσιν, τη σημερινή Γέφυρα, φθάνουν οι απεσταλμένοι του Πασά, κομίζοντας το πρωτόκολλο παράδοσης. Ένα πρωτόκολλο με παραλήπτη μόνο την Ελληνική Κυβέρνηση.
«Θα μπορούσε να δώσει και ένα δεύτερο πρωτόκολλο και στους Βουλγάρους, συμμάχους τότε της Ελλάδας. Το απέφυγε με καταπληκτική δεξιοτεχνία πολιτική και διπλωματική και με αυτήν την απόφασή του η Ελλάδα δεν μπήκε σε μια περιπέτεια από την οποία δεν θα έβγαινε ούτε σε 100 χρόνια. Δηλαδή, σήμερα, θα αντιμετωπίζαμε τα ίδια προβλήματα. Αλλά εκείνο το πρωτόκολλο όρισε και την κατάσταση η οποία παραμένει αναλλοίωτη μέχρι τώρα» προσθέτει ο Χρίστος Χριστοδούλου. Τότε, στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο δημοσιογράφος Ωρολογάς τον χαρακτήρισε «σωτήρα και ευεργέτη της Θεσσαλονίκης».

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ...
Γιατί πήρε αυτήν την απόφαση ένα εξέχων στέλεχος του οθωμανικού στρατού; Γιατί αρνήθηκε μια σταδιοδρομία λαμπρή -ως τότε και προσχώρησε στον εχθρό; Χαρακτηρίσθηκε ως προδότης στην πατρίδα του, καταδικάσθηκε ερήμην εις θάνατον, αλλά η συνέχεια του βίου του ήταν «οι τρεις ταφές».
«Αυτό με έκανε να γράψω το βιβλίο. Ότι κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του επί 100 χρόνια. Είναι απαράδεκτο. Είναι ιστορική απρέπεια» τονίζει ο Χρίστος Χριστοδούλου και αναρωτιέται «δεν ασχολείσαι γιατί; επειδή ήταν Οθωμανός; Αλβανός; Ηττημένος;»
Αλβανός που είχε σπουδάσει στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Οθωμανός παντρεμένος με εξισλαμισμένη ελληνίδα, στοιχείο που όπως αναφέρει ο Χρίστος Χριστοδούλου «τα εγγόνια του μόλις τώρα παραδέχθηκαν ότι η γιαγιά τους ήταν Ελληνίδα, ενώ υπάρχει και η μαρτυρία του Λεωνίδα Σπαή, στρατηγού που τον γνώριζε προσωπικά και ο οποίος στη συνέχεια διατέλεσε υπουργός Άμυνας και υπουργός Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με τον οποίο ‘ήτο ελληνικής καταγωγής πράγμα το οποίο ο ίδιος άριστα εγνώριζε’».
Ηττημένος, με τον στρατό του απογοητευμένο ακολουθεί τους Ελληνες. Η ζωή του κλείνει με «τρεις ταφές».
«Η κυβέρνηση Βενιζέλου τον έστειλε για λόγους υγείας, αλλά και λόγους ασφαλείας, στην Ελβετία. Πέθανε εκεί το 1918 και τάφηκε στο νεκροταφείο των Ετεροδόξων της Λοζάνης. Αυτή ήταν η πρώτη ταφή. Το 1936 τα οστά του μεταφέρθηκαν σε αλβανικό νεκροταφείο που υπήρχε στην περιοχή της Τριανδρίας. Αυτή είναι η δεύτερη ταφή του. Το νεκροταφείο παρέμεινε ως το 1983, χρονιά που με πρόσχημα την επέκταση της Τριανδρίας καταπατήθηκε. Σώθηκαν τα οστά του και των παιδιών του που ήταν στον ίδιο τάφο, και το Γενικό Επιτελείο Στρατού τα έκρυψε επί 19 χρόνια στο νεκροταφείο της Μαλακοπής» λεει για τις δύο ταφές ο Χρίστος Χριστοδούλου και προσθέτει για την τρίτη: «Από εκεί, το 2002, θάφτηκαν στη βίλα Μοδιάνο του Τόπσιν, τη βίλα όπου είχε γίνει η παράδοση της Θεσσαλονίκης και όπου τώρα λειτουργεί το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων».
Σε παλαιότερο άρθρο του στη «Μακεδονία» όπου εργαζόταν, άρθρο το οποίο αναδημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ζωσιμαίας Σχολής, ο Χρίστος Χριστοδούλου έγραφε για τον αρχιστράτηγο Χασάν Ταχσίν Πασά: «Επί 40 χρόνια υπηρέτησε πιστά την Αυτοκρατορία στην Υεμένη, το Ιράκ, την Συρία, τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο, τα Ιωάννινα, την Κρήτη αντιμετωπίζοντας πολέμους, σφαγές και εξεγέρσεις. Ο ίδιος δέχθηκε τον δημόσιο έπαινο, παρασημοφορήθηκε, αλλά και εξορίσθηκε». Και ακολούθησαν «οι τρεις ταφές».
Μια διαδρομή τραγική για έναν άνθρωπο που αρνήθηκε πολλά και στον οποίο η Ελλάδα οφείλει τουλάχιστον τον σεβασμό της.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το αθησαύριστο υλικό

Το βιβλίο του Χρίστου Χριστοδούλου, με πρόλογο του Βασίλη Κ. Γούναρη, βασίσθηκε σε υλικό -συχνά αθησαύριστο- που εντόπισε ο συγγραφέας σε αρχεία ελληνικά και τουρκικά, αλλά και αλβανικά, αυστριακά, αγγλικά, ιταλικά, αμερικανικά, εβραϊκά και γαλλικά και είναι ένα ανάγνωσμα, όχι μόνο απολαυστικό, αλλά και χρήσιμο για εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων.

Τέχνες

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 20
Τρέχουσα αξιολόγηση: 5

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

 1. Χασαν Ταχσιν Πασας:Ενα αγνωστο-τραγικο-προσωπο-Εφημεριδα Μακεδονια της Θεσσαλονικης.
  Καλα θα ηταν εστω και με το περασμα μιας εκκατονταετιας,αν αυτο δεν ενοχλουσε τους γειτονες,να ονομαζοταν ,εστω και ενας μικρος δρομος,στο ονομα του τηνστιγμη που ολοι ανανγωριζουν την ευεργεσια του, προς το Ελληνικο κρατος.Βεβαιια προηγειτε η διαφωτιση των στενομυαλων Ελληνων περι τινος προκειτε,για να μη αναψουμε ,αλλη φωτια και δεν ειμαστε τωρα για τετοια.Τι λεει επ αυτου ο πολυς Αξιοτιμος Δημαρχος της "Θεσσαλονικεων Πολις"?
 2. δσφσ
  τελικα οντως οι σημαιες και τα χρωματα δεν λενε τιποτα......ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ-κλεφτες-απατεωνες-καταχραστες-φοροφυγαδες-κρατικοΒΔΕΛΟδιαιτοι κτλ. Μετα την απομακρινση της προηγουμενης διευθηνσης, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ (εβραιων-τουρκων-αρμενιων κτλ), και τον μετεπητα αποικισμο, οπως αποδειχτηκε στη πραξη, η θεσσαλονικη καταφερε μωλις σε 80 χρονια να αποκτησει ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΟΙΟΨΗΦΕΙΑ ΚΟΠΡΙΤΩΝ-κλεφτων-απατεωνων-καταχραστων-φοροφυγαδων-κρατικοΒΔΕΛΟδιαιτων για κατοικους!!! οι οσοι εχουν αμφιβολιες απλα να κοιταξουν που εφεραν τη πολη και εν μερη τη χωρα ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ !! ιδιως μετα τη ελλευση και εγκατασταση ολων αυτων των ταλαιπορων παλινοστουντων και μεταναστων, σε μια απο τισ πιο ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΕΣ πολεις της ηπειρου, (EUROSTAT) ΕΚΤΗΝΑΞΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ!

  αναρωτιεμαι αν ηταν στη ιδια χαλιοκατασταση (εκτος αν απολαμβανουν οι κατικοι ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΣΚΕΜΕΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ με ολα τα αποτελεσματα που φερνει αυτη σε ολα τα επιπεδα) αν τη πολη ειχαν παρει οι βουλγαροι ή την ειχαν διατηρησει οι τουρκοι.

  ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ και οχι τα ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ, ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ για το ποσο καλα περναμε εδω..............(η ελλαδα ειναι ο πιο ιδανικος τοπος για οποιονδιποτε απατεωνα να ερθει να ζυσει, ιδιως η θεσσαλονικη....κριμα καταντια) ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΕΙ (εκτος αν θεωρουμε τον οικο ανοχης που φτιαξαμε για πολιτισμο....ειναι και αυτο μια αποψη....)
 3. Η πρόταση για την ονομασία κάποιας οδού της Θεσ/νίκης πρός
  τιμήν του ΧΑΣΑΝ ΤΑΧΣΙΝ ΠΑΣΑ μέ βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
  Διαφωνώ όμως με την επιφύλαξη έναντι τών γειτόνων. Αυτοί
  έχουν κάνει χειρότερα πρ'αγματα εις βάρος μας. Εμείς δηλαδή δεν
  μπορούμε να κάνουμε κάτι , χωρίς νά τους ρωτήσουμε; !!!
  Φυσικά και θά πρέπει ,τώρα που είναι ακόμα νωπές οι γιορτές
  για τα 100χρονα της απελευθέρωσης της Θεσ/νίκης, να μάθουν οι
  Έλληνες για τήν μεγάλη συνεισφορά του Χ.Τ. ΠΑΣΑ στήν ελευθερία
  της Θεσ/νίκης, όπως και για τον γιο του ζωγράφο ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ.
Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Τετάρτη 01 Απριλίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book