logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Χρονιά με μουσικές ανακαλύψεις

Στην κατηγορία: Τέχνες
Ημερομηνία: 26/09/2012
Σελίδα εκτύπωσης

«Ανακάλυψις» ή μάλλον πολλές ανακαλύψεις θα μπορούν να κάνουν όσοι παρακολουθήσουν τις συναυλίες του φετινού προγράμματος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Google Adsense Center

Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr

Η λέξη «ανακάλυψις» κατά τον Αλέξανδρο Μυράτ, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΘ, συμπυκνώνει σε μια λέξη το πρόγραμμα της περιόδου 2012-2013. Όμως, όσοι την ακολουθήσουν, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μετά τον Ιανουάριο ώς και τον Ιούνιο οι στάσεις που θα κάνει η ορχήστρα σ’ αυτό το μουσικό της ταξίδι είναι άγνωστες και ας όψεται το Μέγαρο Μουσικής. Στην καθυστέρηση στην κατάρτιση του δικού του προγράμματος οφείλεται, κατά τον κ. Μυράτ, η απουσία αναφοράς στους χώρους που θα φιλοξενήσουν την ΚΟΘ μετά τον Ιανουάριο. «Μικρά επαρχιακά θέατρα στην Ευρώπη έχουν ολοκληρώσει τον προγραμματισμό τους και για την επόμενη χρονιά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «πρέπει να έχουμε τις ημερομηνίες για τις 25 συναυλίες το χρόνο, που δικαιούμαστε σύμφωνα και με το νόμο».
Είτε στο Μέγαρο είτε σε άλλους χώρους -«και βρήκαμε έναν χώρο ‘μπιζού’» είπε ο κ. Μυράτ για μια παράσταση όπερας με ελληνογαλλική συνεργασία που θα ανέβει τον Απρίλιο του 2013, το πρόγραμμα συναυλιών είναι αναμφισβήτητα ενδιαφέρον.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Ελληνογαλλικό άρωμα έχει και η πρώτη συναυλία της φετινής περιόδου, αφού η ΚΟΘ θα συνοδεύσει πέντε νέους ερμηνευτές, οι οποίοι συμμετέχουν στο «Λυρικό εργαστήριο» της Όπερας του Παρισιού, ένα πρόγραμμα ανάδειξης νέων λυρικών τραγουδιστών από όλο τον κόσμο.
Στο υπόλοιπο πρόγραμμα συναυλιών πρέπει να επισημανθούν οι ερμηνείες από την Κρατική έργων που θα ικανοποιήσουν πολλά και διαφορετικά μουσικά γούστα, οι συμμετοχές πολλών διευθυντών και οι εξαιρετικές συνεργασίες. Έτσι, για παράδειγμα, στις 26 Οκτωβρίου στο κοντσέρτο για τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη η ΚΟΘ καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα δοθεί μια συναυλία με έργα της Ελένης Καραΐνδρου, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Η άλλη συνεργασία είναι με τη ΧΑΝΘ, η οποία θα φιλοξενήσει στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΚΟΘ, ενώ θα φιλοξενεί όλη τη χρονιά στις εγκαταστάσεις της και εκδοτήρια εισιτηρίων για τις συναυλίες της ορχήστρας. Όμως και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα. Έχει ήδη παραχωρήσει την Αίθουσα Τελετών για τις ηχογραφήσεις του νέου CD της ΚΟΘ και θα συνεχίσει την παραχώρηση της αίθουσας για συναυλίες. Ως ‘αντίδωρο’ η ΚΟΘ θα διαθέτει δωρεάν εισιτήρια στους φοιτητές (με την επίδειξη του πάσο) και εισιτήρια σε μειωμένη τιμή στους καθηγητές και το άλλο προσωπικό του ΑΠΘ.
Με μειωμένο κατά πολύ τον προϋπολογισμό της, η ΚΟΘ αντιστέκεται με όπλα καταρχήν την εκτίμηση του κοινού και ειδικά των νεότερων, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα αγοράς. Ως ένα διαφορετικό ευχαριστώ η ΚΟΘ προχωρά σε μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τις συναυλίες της, αν και υποχρεώθηκε να κάνει σκληρές οικονομίες μετά τη μείωση του προϋπολογισμού της στο 1/5, η οποία καλύφθηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 33% των πωλήσεων εισιτηρίων. Βεβαίως, έχει υποχρεωθεί σε σκληρές οικονομίες, αλλά είχε ταυτόχρονα και αύξηση κατά 33% των πωλήσεων εισιτηρίων.
Παρά τις δυσκολίες, η εξωστρέφεια της ορχήστρας θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο θα συνεχίσουν οι συναντήσεις της με το κοινό σε μη προβλέψιμους χώρους, όπως η πλατεία Αριστοτέλους, και σε άλλες πόλεις, όπως για παράδειγμα η συναυλία που θα δώσει στη Βέροια στις 16 Οκτωβρίου, αλλά και στο εξωτερικό. «Για πολλές εβδομάδες θα λείψουμε από τη Θεσσαλονίκη την επόμενη χρονιά» είπε ο Αλέξανδρος Μυράτ, προσθέτοντας για μελλοντική περιοδεία της ΚΟΘ, που είναι «εξαγώγιμο προϊόν», ότι «θέλουμε να δείξουμε και μια άλλη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Τέχνες

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 5
Τρέχουσα αξιολόγηση: 4.55

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Τετάρτη 01 Απριλίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book