logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

Γκούσταβ Μάλερ: Οραματιστής και δυνάστης

Στην κατηγορία: Τέχνες
Ημερομηνία: 10/11/2010
Σελίδα εκτύπωσης

Το νέο του βιβλίο παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Google Adsense Center

Το 2011 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του βιεννέζου συνθέτη και μαέστρου Γκούσταβ Μάλερ, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ένας εκ των σημαντικότερων υστερο-ρομαντικών συνθετών, παρότι κατά τη διάρκεια της ζωής του η μουσική του δεν έγινε ποτέ πλήρως αποδεκτή από το μουσικό καθεστώς της Βιέννης.
Την πολυσύνθετη αυτή προσωπικότητα περιγράφει ο δεινός μελετητής του Μάλερ, ομότιμος καθηγητής Μουσικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Κωνσταντίνος Φλώρος, στο νέο του βιβλίο “Gustav Mahler - οραματιστής και δυνάστης”. Το βιβλίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά (μετάφραση Ιωάννης Φούλιας) από τις εκδόσεις “Νεφέλη” και μ’ αυτή την αφορμή ο ομότιμος καθηγητής επέστρεψε στη γενέτειρά του, Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει στις 8.30 απόψε στο Ινστιτούτο Γκαίτε γι’ αυτή την ιδιαίτερη προσωπογραφία. Παρόλο που οι συνθέσεις του Μάλερ συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα έργα του μουσικού ρεπερτορίου και η “εξωτερική” του βιογραφία έχει περιγραφεί σε σχεδόν εξαντλητικό βαθμό, η “εσωτερική” βιογραφία του παρέμενε έως τώρα μια άγνωστη περιοχή, την οποία “φωτίζει” με τη νέα εργασία του ο κ. Φλώρος.

Αδημοσίευτα τεκμήρια
Ο ομότιμος καθηγητής διερευνά για πρώτη φορά, καταφεύγοντας ακόμη και σε αδημοσίευτα, ως επί το πλείστον, τεκμήρια, και περιγράφει τις επιμέρους όψεις της προσωπικότητας του Μάλερ: την ακλόνητη πίστη του στην “ιερότητα της τέχνης των ήχων” και την απόλυτη επίγνωση της αποστολής του, την αδιαλλαξία του και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό αλλά και στους άλλους, καθώς και το τεράστιο, ανεξάντλητο απόθεμα της ενέργειάς του. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτονται νέοι και μάλιστα απροσδόκητοι συσχετισμοί ανάμεσα στην προσωπικότητα του Μάλερ και στο μουσικό έργο του.
Στην αποψινή εκδήλωση, εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσουν για το βιβλίο οι καθηγητές Μουσικής Επιστήμης του ΑΠΘ Δημήτρης Γιάννου, Ευανθία Νίκα-Σαμψών και Χρήστος Σαμαράς. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο συγγραφέας
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φλώρος γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μουσική, τέχνες, φιλοσοφία και ψυχολογία αλλά και σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Βιέννη. Μέχρι το 1995 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων, μεταξύ άλλων και του ΑΠΘ αλλά και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει µέχρι στιγµής πέντε τόμους για τον Γκούσταβ Μάλερ, ενώ έχει εκδώσει πάνω από 30 έργα με αντικείμενο τη μουσική επιστήμη. Τον Μάρτιο του 2010 η Διεθνής Εταιρεία Γκούσταβ Μάλερ της Βιέννης του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Μάλερ ως αναγνώριση του έργου του.

Δ.ΝΤ.
 

Τέχνες

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 0
Τρέχουσα αξιολόγηση: 0

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book