Με τις ευχές να κερδίσει η Όπερα Θεσσαλονίκης το “συμβολικό και εγκάρδιο στοίχημα”, όπως ποιητικά το έθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιάννης Γιαννίσης, θα ανοίξει η αυλαία του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου παρουσιάζοντας τον “Ντον Τζιοβάνι” του Μότσαρτ.
Google Adsense Center
Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr
Έργο τραγικό, διανθισμένο με κάποια κωμικά στοιχεία, παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση ενός τραγικού τελικά ήρωα, όπως είπε η Φωτεινή Μπαξεβάνη, που ανέλαβε τη σκηνοθεσία.
Την ορχήστρα Opera Symphony “Amadeus”, την οποία αποτελούν βούλγαροι μουσικοί, θα διευθύνει, σε πρώτη συνεργασία με την Όπερα Θεσσαλονίκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νίκος Αθηναίος. Στη διανομή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γιαννίσης και το μέλος της εφορείας της Όπερας Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, καθώς και ο Σάιμον Έστες, ένας από τους "διασημότερους μπάσους παγκοσμίως" κατά τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Όπερας. Τα σκηνικά είναι του Σωτήρη Στέλιου, τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη, και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Η παρουσίαση της νέας αυτής παραγωγής συνέπεσε με τη νέα εφορεία, που έχει ως πρόεδρο την Πηνελόπη Σερδάρη, και μέλη τους Χρήστο Γρηγοριάδη, Ουρανία Ξυνού-Ρίζου, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη και Αλεξάνδρα Χαρατσάρη.
Η κ. Σερδάρη, αναγνωρίζοντας το έργο που παρήγαγε η προηγούμενη διοίκηση της Όπερας, χαρακτήρισε “πράξη ευθύνης για την πόλη και τον πολιτισμό” την αυτονόμηση της Όπερας και εξέφρασε την ελπίδα αυτό το νομοσχέδιο να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Πολιτισμού.