Παντοπωλεία - Delicatessen

Λουκούμια «Παπαδοπούλου»: Ο πιο γλυκός πειρασμός της πόλης

Άρωμα από τα βάθη της Ανατολής, η οικογενειακή συνταγή που όλοι αγαπάμε

 16/05/2023 08:30

Λουκούμια «Παπαδοπούλου»: Ο πιο γλυκός πειρασμός της πόλης

Η ιστορία του λουκουμιού που έκανε γνωστή τη Θεσσαλονίκη και που όλοι αγαπήσαμε από μικροί, ξεκινά από τα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα από την Τραπεζούντα, πίσω, στο 1912, από τον προπάππο της οικογένειας, Σταύρο Παπαδόπουλο. Έφερε τη συνταγή, που τελειοποίησε μέσα από δοκιμές, μαζί του στην Ελλάδα, από τα Βαλκάνια όπου εκδιώχθηκε το 1922 και η επιχείρηση εγκαταστάθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και στην οδό Συγγρού, έχοντας ήδη «ταξιδέψει», σε κάποιες περιοχές της χώρας. Αυτό ήταν και το πρώτο ιστορικό κατάστημα των λουκουμιών «Παπαδοπούλου» στην πόλη μας, μέχρι το 2001, που άνοιξε το γνωστό σε όλους μας σήμερα κατάστημα στην Ίωνος Δραγούμη 49. Πολύ πρόσφατα, άνοιξε και το νέο τους χώρο, στην Καλαμαριά.

papadopouloy2.jpg

Πάνω από έναν αιώνα μετά τα πρώτα βήματα, την επιχείρηση έχει αναλάβει σήμερα η τέταρτη γενιά της οικογένειας, τα δισέγγονα του αρχικού εμπνευστή της «μυστικής» συνταγής.

papadopouloy3.jpg

Στα σημερινά καταστήματα, θα βρούμε όλα τα αρχικά προϊόντα: λουκούμια σε κάθε χρώμα, γεύση και άρωμα, γλυκά του κουταλιού, βανίλιες (υποβρύχια), κουλουράκια, χαλβάδες και παστέλια, τσουρέκι, σιροπιαστά κι όσο περνάει ο καιρός και νέα είδη.

papadopouloy4.jpg
papadopouloy5.jpg

Μικρές μπουκίτσες, πασπαλισμένες με άχνη

Τα λουκούμια της οικογένειας Παπαδοπούλου, διαφέρουν. Μικρές, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη μπουκίτσες, πιο αφράτες και μαλακές από άλλα, σχεδόν λιώνουν στο στόμα. Επιλογή πολλών μαγαζατόρων της Θεσσαλονίκης, που μας τα κερνούν με τον ελληνικό καφέ μας, νοικοκυρών που τα έχουν τακτικά ως κέρασμα, κάθε πελάτη που θέλει ένα γλυκό δώρο, που μυρίζει παράδοση, για αγαπημένα του πρόσωπα.

papadopouloy6.jpg

Και είναι ξεχωριστά και γνωστά, γιατί όλες αυτές τις δεκαετίες, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο τελικό προϊόν, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, ως το πατροπαράδοτο, ανατολίτικο λουκούμι. Η συνταγή είναι η ίδια (η αρχική συνταγή φημολογείται να έχει προκύψει το 1.300 μ.Χ.), το ίδιο και η αγάπη, τα αγνά και φρέσκα υλικά και η σταθερότητα, «συστατικά» με τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά. Αυτή είναι, άλλωστε και η φιλοσοφία της οικογένειας: να μην αλλάξει τίποτα στα καταστήματά τους, να φυλαχθεί η συνταγή όσο πιο κρυφή αλλά σταθερή γίνεται, όσα καταστήματα κι αν ανοίξουν, είτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και στο εξωτερικό – κάτι που είναι μέσα στα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης. Εξ΄ άλλου, ήδη, τα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, τα βρίσκουμε σχεδόν όπου βρεθούμε, σε καφέ κι άλλα καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα.

papadopouloy7.jpg
papadopouloy8.jpg
papadopouloy9.jpg
papadopouloy10.jpg

Η συνταγή «αποκαλύπτεται» μόνο ελάχιστα: ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, νισεστές και προσεκτικά επιλεγμένες αρωματικές ύλες, πλάθονται και ψήνονται μέσα σε καυτά καζάνια, από όπου ευωδιάζουν πλούσια αρώματα, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς να προστίθενται, ανάλογα με το προϊόν. Οι τετράγωνες, αφράτες μπουκίτσες, πασπαλίζονται με άφθονη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο, για να πάρουμε το τελικό προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί και σε μεγαλύτερα κομμάτια ή συσκευασίες.

papadopouloy11.jpg
papadopouloy12.jpg
papadopouloy13.jpg

Η παράδοση στις βανίλιες…

Δεν είναι μόνο τα λουκούμια της οικογένειας Παπαδοπούλου που έχουν μεγάλη παράδοση, αλλά και οι βανίλιες – υποβρύχια που, από το 1956, παρασκευάζονται με φρέσκα κι αγνά υλικά κι αποτελούν αγαπημένο γλυκό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πόσοι δεν έχουμε γλυκαθεί με μία κουταλιά υποβρύχιου, βυθισμένη μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό;

Αρωματισμένες με διάφορα αρώματα φρούτων ή και με ολόκληρα κομμάτια γλυκού του κουταλιού, μας εκπλήσσουν πάντα ευχάριστα και μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια – κι όχι μόνο. Τις βρίσκουμε σε διάφορες συσκευασίες.

papadopouloy14.jpg
papadopouloy15.jpg
papadopouloy16.jpg

… και στα υπόλοιπα γλυκά

Με αντίστοιχο μεράκι, φτιάχνονται και τα γλυκά του κουταλιού, βασισμένα στη γνώση και την εμπειρία των προγόνων της οικογένειας και σε συνταγές με φρέσκα φρούτα κι αγνά συστατικά, αλλά και τα τραγανά παστέλια και τα ταχίνια, τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες, τα μαντολάτα κι όλα τα εποχιακά γλυκίσματα της οικογένειας Παπαδοπούλου.

papadopouloy17.jpg
papadopouloy18.jpg

Θα βρούμε από ταχίνι απλό, με μέλι ή ολικής άλεσης, παστέλι απλό, με μίγμα ξηρών καρπών ή με επικάλυψη σοκολάτας, μπάρες δημητριακών σε διάφορες γεύσεις και φυσικά πολλές γεύσεις σε γλυκά του κουταλιού, ιδανικά και για το σπίτι μας και για δώρα.

papadopouloy19.jpg

Πέρα από τη μεγάλη γκάμα σε λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, υποβρύχια κι όλα τα κλασσικά προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, στους χώρους των καταστημάτων θα βρούμε και προϊόντα άλλων παραγωγών, που άνετα μπορούμε να συνδυάσουμε στις αγορές μας.

papadopouloy20.jpg

Δεν υπάρχει πιο γλυκός πειρασμός στη Θεσσαλονίκη, από το αφράτο λουκούμι Παπαδοπούλου. Κι – ευτυχώς για εμάς – η ιστορία συνεχίζεται!

Τip 1: Το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος της Ίωνος Δραγούμη, είναι 08.00 – 21.00, καθημερινά. Αντίστοιχα, το κατάστημα της Καλαμαριάς, μένει ανοιχτό μεταξύ 09.00 – 21.30.

Τip 2: Tα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, μπορούμε να τα βρούμε και μέσω e-food.

papadopouloy21.jpg
papadopouloy22.jpg


Διευθύνσεις καταστημάτων:

Ίωνος Δραγούμη 49, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 544040

Κομνηνών 64, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 534722

Website

Facebook

Instagram





Η ιστορία του λουκουμιού που έκανε γνωστή τη Θεσσαλονίκη και που όλοι αγαπήσαμε από μικροί, ξεκινά από τα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα από την Τραπεζούντα, πίσω, στο 1912, από τον προπάππο της οικογένειας, Σταύρο Παπαδόπουλο. Έφερε τη συνταγή, που τελειοποίησε μέσα από δοκιμές, μαζί του στην Ελλάδα, από τα Βαλκάνια όπου εκδιώχθηκε το 1922 και η επιχείρηση εγκαταστάθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και στην οδό Συγγρού, έχοντας ήδη «ταξιδέψει», σε κάποιες περιοχές της χώρας. Αυτό ήταν και το πρώτο ιστορικό κατάστημα των λουκουμιών «Παπαδοπούλου» στην πόλη μας, μέχρι το 2001, που άνοιξε το γνωστό σε όλους μας σήμερα κατάστημα στην Ίωνος Δραγούμη 49. Πολύ πρόσφατα, άνοιξε και το νέο τους χώρο, στην Καλαμαριά.

papadopouloy2.jpg

Πάνω από έναν αιώνα μετά τα πρώτα βήματα, την επιχείρηση έχει αναλάβει σήμερα η τέταρτη γενιά της οικογένειας, τα δισέγγονα του αρχικού εμπνευστή της «μυστικής» συνταγής.

papadopouloy3.jpg

Στα σημερινά καταστήματα, θα βρούμε όλα τα αρχικά προϊόντα: λουκούμια σε κάθε χρώμα, γεύση και άρωμα, γλυκά του κουταλιού, βανίλιες (υποβρύχια), κουλουράκια, χαλβάδες και παστέλια, τσουρέκι, σιροπιαστά κι όσο περνάει ο καιρός και νέα είδη.

papadopouloy4.jpg
papadopouloy5.jpg

Μικρές μπουκίτσες, πασπαλισμένες με άχνη

Τα λουκούμια της οικογένειας Παπαδοπούλου, διαφέρουν. Μικρές, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη μπουκίτσες, πιο αφράτες και μαλακές από άλλα, σχεδόν λιώνουν στο στόμα. Επιλογή πολλών μαγαζατόρων της Θεσσαλονίκης, που μας τα κερνούν με τον ελληνικό καφέ μας, νοικοκυρών που τα έχουν τακτικά ως κέρασμα, κάθε πελάτη που θέλει ένα γλυκό δώρο, που μυρίζει παράδοση, για αγαπημένα του πρόσωπα.

papadopouloy6.jpg

Και είναι ξεχωριστά και γνωστά, γιατί όλες αυτές τις δεκαετίες, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο τελικό προϊόν, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, ως το πατροπαράδοτο, ανατολίτικο λουκούμι. Η συνταγή είναι η ίδια (η αρχική συνταγή φημολογείται να έχει προκύψει το 1.300 μ.Χ.), το ίδιο και η αγάπη, τα αγνά και φρέσκα υλικά και η σταθερότητα, «συστατικά» με τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά. Αυτή είναι, άλλωστε και η φιλοσοφία της οικογένειας: να μην αλλάξει τίποτα στα καταστήματά τους, να φυλαχθεί η συνταγή όσο πιο κρυφή αλλά σταθερή γίνεται, όσα καταστήματα κι αν ανοίξουν, είτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και στο εξωτερικό – κάτι που είναι μέσα στα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης. Εξ΄ άλλου, ήδη, τα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, τα βρίσκουμε σχεδόν όπου βρεθούμε, σε καφέ κι άλλα καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα.

papadopouloy7.jpg
papadopouloy8.jpg
papadopouloy9.jpg
papadopouloy10.jpg

Η συνταγή «αποκαλύπτεται» μόνο ελάχιστα: ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, νισεστές και προσεκτικά επιλεγμένες αρωματικές ύλες, πλάθονται και ψήνονται μέσα σε καυτά καζάνια, από όπου ευωδιάζουν πλούσια αρώματα, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς να προστίθενται, ανάλογα με το προϊόν. Οι τετράγωνες, αφράτες μπουκίτσες, πασπαλίζονται με άφθονη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο, για να πάρουμε το τελικό προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί και σε μεγαλύτερα κομμάτια ή συσκευασίες.

papadopouloy11.jpg
papadopouloy12.jpg
papadopouloy13.jpg

Η παράδοση στις βανίλιες…

Δεν είναι μόνο τα λουκούμια της οικογένειας Παπαδοπούλου που έχουν μεγάλη παράδοση, αλλά και οι βανίλιες – υποβρύχια που, από το 1956, παρασκευάζονται με φρέσκα κι αγνά υλικά κι αποτελούν αγαπημένο γλυκό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πόσοι δεν έχουμε γλυκαθεί με μία κουταλιά υποβρύχιου, βυθισμένη μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό;

Αρωματισμένες με διάφορα αρώματα φρούτων ή και με ολόκληρα κομμάτια γλυκού του κουταλιού, μας εκπλήσσουν πάντα ευχάριστα και μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια – κι όχι μόνο. Τις βρίσκουμε σε διάφορες συσκευασίες.

papadopouloy14.jpg
papadopouloy15.jpg
papadopouloy16.jpg

… και στα υπόλοιπα γλυκά

Με αντίστοιχο μεράκι, φτιάχνονται και τα γλυκά του κουταλιού, βασισμένα στη γνώση και την εμπειρία των προγόνων της οικογένειας και σε συνταγές με φρέσκα φρούτα κι αγνά συστατικά, αλλά και τα τραγανά παστέλια και τα ταχίνια, τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες, τα μαντολάτα κι όλα τα εποχιακά γλυκίσματα της οικογένειας Παπαδοπούλου.

papadopouloy17.jpg
papadopouloy18.jpg

Θα βρούμε από ταχίνι απλό, με μέλι ή ολικής άλεσης, παστέλι απλό, με μίγμα ξηρών καρπών ή με επικάλυψη σοκολάτας, μπάρες δημητριακών σε διάφορες γεύσεις και φυσικά πολλές γεύσεις σε γλυκά του κουταλιού, ιδανικά και για το σπίτι μας και για δώρα.

papadopouloy19.jpg

Πέρα από τη μεγάλη γκάμα σε λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, υποβρύχια κι όλα τα κλασσικά προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, στους χώρους των καταστημάτων θα βρούμε και προϊόντα άλλων παραγωγών, που άνετα μπορούμε να συνδυάσουμε στις αγορές μας.

papadopouloy20.jpg

Δεν υπάρχει πιο γλυκός πειρασμός στη Θεσσαλονίκη, από το αφράτο λουκούμι Παπαδοπούλου. Κι – ευτυχώς για εμάς – η ιστορία συνεχίζεται!

Τip 1: Το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος της Ίωνος Δραγούμη, είναι 08.00 – 21.00, καθημερινά. Αντίστοιχα, το κατάστημα της Καλαμαριάς, μένει ανοιχτό μεταξύ 09.00 – 21.30.

Τip 2: Tα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, μπορούμε να τα βρούμε και μέσω e-food.

papadopouloy21.jpg
papadopouloy22.jpg


Διευθύνσεις καταστημάτων:

Ίωνος Δραγούμη 49, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 544040

Κομνηνών 64, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 534722

Website

Facebook

Instagram





ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία