ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Χουλιάν Κουέστα: Ο ήρωας του Καμποτεχάρ γράφει ιστορία με τον Άρη

Ο Ισπανός τερματοφύλακας γίνεται ο πρώτος ξένος παίκτης σε συμμετοχές - Μια ιστορία που ξεκίνησε από συγκυρίες και μπορεί να ολοκληρωθεί με ανεξίτηλο χρώμα

 17/04/2024 11:00

Χουλιάν Κουέστα: Ο ήρωας του Καμποτεχάρ γράφει ιστορία με τον Άρη

Αλέξης Τσαρούχας

Το καλοκαίρι του 2018, ο Άρης ξεκίνησε να χτίζει την ομάδα της «νέας εποχής». Οι περιπέτειες της παρατεταμένης (κάθε φορά κατά ένα έτος) παραμονής στις χαμηλότερες κατηγορίες ήταν πια πίσω και το κλαμπ ήθελε να επανατοποθετηθεί άμεσα στο επίπεδο του.

 Εκείνο το set up, με προπονητή τον Πάκο Ερέρα και τεχνικό διευθυντή τον Κωνστατντίνο Διαμαντόπουλο -που συνέχισε με πολύ μεγάλο ποοσοστό επιτυχημένων επιλογών- επέλεξε ένα γκρουπ παικτών που μπόρεσε άμεσα να υλοποιήσει το πλάνο της επιστροφής στα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Ανάμεσά τους και ένας που είναι πια εμβληματικός. Την επόμενη φορά που θα φορέσει τη φανέλα του, ο Χουλιάν Κουέστα θα είναι ο πρώτος μη Έλληνας ποδοσφαιριστής σε συμνμετοχές στην ιστορία του Άρη, με 188, αφήνοντας στη δεύτερη θέση με μία λιγότερη τον Αρτούρ Λεκμπέλο, που έγραψε τη δική του ιστορία τη δεκαετία του 90 στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

psthesta1.jpg

Πώς ήρθε στη Θεσσαλονίκη

Ο Κουέστα, είχε ακολουθήσει έναν ισπανό τεχνικό διευθυντή στην Πολωνία, μαζί με τον Φραν Βέλεθ (οι δυο τους είναι περισσότερο από φίλοι) στη Βίσλα Κρακοβίας. Η συμφωνία τους ήταν πώς αν το κλαμπ δεν είναι συνεπές απέναντί τους, τότε θα βρεθεί τρόπος να λύσουν τα συμβόλαια τους και θα αποχωρήσουν χωρίς όρους.

22.jpg

Αυτό συνέβη, ο Άρης είχε στη διάθεσή του τον Βέλεθ και τον επέλεξε. Στη shortlist των τερματοιφυλάκων απέμεναν δύο ονόματα, αυτό του Κουέστα ήταν το ένα. 

Ο τεχνικός διευθυντής, μίλησε με τους υποψήφιους και «ψήφισε Κουέστα», αξιολογώντας όσα άκουσε από τους δύο παίκτες. 

Εξήγησε στο Θόδωρο Καρυπίδη ότι επιπλέον, στο κομμάτι των επιλογών, η συνεργασία του Κουέστα με το γραφείο του Πέρε Γκουαρντιόλα, θα άνοιγε για τον Άρη και μια καλή πόρτα στην ισπανική αγορά για το μέλλον.

Ο Διαμαντόπουλος είπε και στον Πάκο Ερέρα ότι σε επίπεδο χαρακτήρα, ο ίδιος θα προτιμούσε τον Κουέστα, αναλύοντας του τις συζητήσεις με τους δύο υποψήφιους. Και του άφησε την τελική επιλογή. 

Ο Ερέρα γνώριζε τον Κουέστα από τη Σεβίλλη. Όταν έκανε και εκείνος τις επαφές του στην πατρίδα του, κατέληξε στην ίδια επιλογή: «Θα πάρουμε τον Κουέστα».

cuesta2-EPca8.jpg

Ο υψηλοσψμος κίπερ υπέγραψε συμβόλαιο με αποδοχές που συνιστούν τον ορισμό του value for money: Εβδομήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο! 

Ο προπονητής που τον άλλαξε κι αυτός που τον στήριξε

 Για τους ποδοσφαιριστές ισχύει σε απόλυτο βαθμό: Άνθρωποι που θα συναντήσεις στην πορεία σου μπορεί να επιδράσουν πολύ αποφασιστικά στην εξέλιξή της.

Για τον Κουέστα στην Ελλάδα δύο τέτοιοι είναι ένας προπονητής τερματοφυλάκων και ένας πρώτος προπονητής που ήταν... τερματοφύλακας. 

Ο Αντώνης Λυκούρης, είναι αυτός που τον προπόνησε περισσότερο στοχευμένα. Που επέμεινε στα σημεία που έπρεπε να βελτιώσει και το πέτυχε. Ο Κουέστα βελτιώθηκε μήνα με το μήνα στο κομμάτι της «αρμονίας» των κινήσεων και του ελέγχου του σώματός του. Έγινε -για το ύψος του- όσο πιο γρήγορος σε σωματική απόκριση θα μπορούσε να γίνει καθώς άντεξε σε συνεχόμενη πίεση και δύναμη ερεθισμάτων στα οποία έπρεπε να αντιδρά.

psthesta13.jpg

Ο Χερμάν Μπούργος είναι ο δεύτερος. Τερματοφύλακας και μάλιστα ικανότατος ο ίδιος, δεν δυσκολέυτηκε να καταλάβει: Πρώτα ο Κουέστα. Ο Ισπανός ένιωσε απόλυτη εμπίστοσύνη και ανταπέδωσε με την απόδοση του. Ο Αργεντινός υπήρξε καταλύτης για την πορεία του Κουέστα στον Άρη στο «σημείο μηδέν».

Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι στον Κουέστα τα προηγούμενα χρόνια έτυχαν δυο κακές στιγμές, πολύ δύσκολες. Ο Μπούργος ήρθε το Φεβρουάριο του '22 στον Άρη και έμεινε έξι μήνες στο κλαμπ αλλά για τον Κουέστα αυτοί ήταν πολύ σημαντικοί. 

Ο ίδιος έχει διηγηθεί το σημείο καμπής: Κάποια στιγμή ένιωθε σωματικά εξουθενωμένος και πριν από έναν αγώνα, ζήτησε να μιλήσει στον προπονητή: «Αισθάνομαι οτι δεν μπορώ να πέσω να πιάσω τη μπάλα», λέει και λαμβάνει την απάντηση: «Εσύ δεν έπαιξες με 40 πυρετό πριν λίγες μέρες; Μπες στο γήπεδο και δοκίμασε στο ζέσταμα. Αν δεν αιστανθείς καλά, δεν θα παίξεις και δεν θα είναι πρόβλημα». Όλα πήγαν καλά και για τον Κουέστα και για τον Άρη, εκείνο το βράδυ. 

Δυο μεγάλες δυσκολίες και μια κρίσιμη στιγμή

Ο Άρης τον Αύγουστο του 2019 άγγιξε την απόλυτη ανατροπή απέναντι στη Μόλντε ισοφαρίζοντας το 3-0 του πρώτου αγώνα και αποκλείστηκε με γκολ που δέχτηκε στο 105' της παράτασης από τον Μπολί. Το θυμικό ώθησε πολλούς να το χρεώσουν στον Κουέστα. 

Τον Μάρτιο του 2021, στο 86ο λεπτό με το 1-0 από το εύστοχο πέναλτι του Γκάμα ο Άρης κρατά την πρόκριση στον ημιτελικό του κυπέλλου. Και τότε ο Κουέστα αφήνει τη μπάλα στο χόρτο για να γεμίσει στη μεσαία γραμμή του γηπέδου. Ο ίδιος δεν κοίταξε, κανένας συμπαίκτης δεν τον βοήθησε και ο «ξεχασμένος» πίσω του Μπουχαλάκης, κλέβει τη μπάλα και μαζί την πρόκριση σκοράροντας το 1-1. 

Ο Κουέστα αργότερα σε συνεντεύξεις του θυμήθηκε ότι «δεν κοιμήθηκα εκείνο το βράδυ, πήγα την επομένη στην προπόνηση και δεν μπορούσα να εξηγήσω αυτό που συνέβη. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κάνω τέτοιο λάθος και όμως το έκανα», είπε. Ο Άρης τον στήριξε, ο Άκης Μάντζιος (στην πρώτη του θητεία) διατήρησε την εμπιστοσύνη και ο Κουέστα συνέχισε την πορεία του.

Μεταξύ των δύο στιγμών, η κομβική ήταν η πρώτη, σε μια συναισθηματική έκρηξη του Θόδωρου Καρυπίδη υπό το βάρος του αποκλεισμού. Όταν έπεσαν οι σφυγμοί και με πιο ψύχραιμες φωνές στο περιβάλλον, ο Άρης στήριξε τον τερματοφύλακά του και σε τετ α τετ που έγινε στα γραφεία του κλαμπ. 

Πώς άφησε το συμβόλαιο στον ΑΠΟΕΛ και επέστρεψε

Τον Μάιο του 2022 το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται και έχει γίνει μία μόνο συζήτηση για να αναεωθεί, που δεν δεν εμπεριέχει λεπτομέρειες. 

Κανείς από την Αλκμήνης δεν έχει διαμηνύσει και ότι δεν θα του γίνει πρόταση ανανέωσης και άρα μπορεί και με την άδεια του κλαμπ να υπογράψει όπου επιθυμεί, αλλά οι μέρες έχουν περάσει. 

Ο Άρης κάνει επική ανατροπή απέναντι στην ΑΕΚ και της παίρνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο από τα χέρια! Ο Κουέστα στο τέλος του ματς ξεσπά σε κλάματα: Ο λόγος είναι ότι αυτό -με τα δεδομένα της στιγμής- είναι το τελευταίο του ματς με τη φανέλα του Άρη στο Χαριλάου. Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι μετά το τελευταίο ματς στα Ιωάννινα, συναντάται με το Θόδωρο Καρυπίδη στα αποδυτήρια και δεν γίνεται καμία κουβέντα για κάποιο ραντεβού για διαπραγματεύσεις. 

Λίγες μετά, έρχεται στα χέρια του μια πρόταση από την Κύπρο: Ο ΑΠΟΕΛ του δίνει καλό συμβόλαιο και γάντια βασικού και ο Χουλιάν παίρνει το αεροπλάνο και πηγαίνει στην Κύπρο να υπογράψει. Τη νύχτα πριν το ραντεβού για τις υπογραφές ο Κουέστα δέχεται τηλεφώνημα από Θεσσαλονίκη. Είναι ο Χερμάν Μπούργος και αυτό είναι το «σημείο μηδέν» για τον κίπερ από την Ανδαλουσία»: «Δεν ξέρω τι αποφάσισες, τί σου είπαν, εγώ εισηγήθηκα να μείνεις εδω και θέλω να περιμένεις μια μέρα ακόμη. Θα σου έρθει πρόταση από εμάς, άκουσέ την. Αν δεν τη θέλεις, μετά κάνε ότι θέλεις».

Για λίγο, μιλά και με τον Καρυπίδη και αποφασίζει: «Ζητώ συγνώμη, πρέπει να ενημερώσετε τους ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ, δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας μου, δεν σας χρησιμοποίησα. Δεν πίστευα ότι θα με καλέσει ο Άρης αλλά πρέπει να επιστρέψω», λέει στους μάνατζερ που χειρίστηκαν μέχρι την προφορική συμφωνία τη διαπραγμάτευση με τον ΑΠΟΕΛ και παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής, αφήνοντας τους Κύπριους στα κρύα του λουτρού!

  Αυτή η καταλυτική παρέμβαση του Μπούργος (που τρεις μήνες μετά έφυγε), βοήθησε να γίνει αυτό που ο ίδιος ο Κουέστα και η οικογένειά του ήθελαν: Να μείνουν στον Άρη και τελικά το όνομά του Χουλιάν να γραφτεί στην ιστορία του κλαμπ. 

Ο αστικός μύθος λέει ότι στην πάροδο των ετών είχαν την ευκαιρία να μείνουν στη Θεσσαλονίκη χωρίς αυτό να αφορά τον Άρη και «ο καλός στρατιώτης Χουλιάν» το απέρριψε: Στη Σεβίλλη έπαιξα στη Σεβίγια και στη Θεσσαλονίκη στον Άρη, είναι στο dna μου», φέρεται να έχει πει.  

Ο άνθρωπος που όλοι θέλουν για φίλο τους

Ο Κουέστα είναι ένας τύπος που όλοι θέλουν για φίλο τους. Ένας καταπληκτικός χαρακτήρας, που δεν υπήρξε ούτε ένας που συνεργάστηκε μαζί του και δεν είπε καλά λόγια για αυτόν: Από τον Ραμόν Ροντρίγκεθ Βερδέχο, τον «Μόντσι», τον τεχνικό διευθυντή που οδήγησε σε 7 ευρωπαϊκούς τίτλους τη Σεβίλλη, που τον έκανε επαγγελματία, μέχρι τους κατοίκους του μικρού Καμποτεχάρ, της κοινότητας των 1300 κατοίκων, έξω από τη Γρανάδα, τόπου καταγωγής του Χουλιάν, που έδωσε στον δημοτικό αθλητικό πολυχώρο («Polideportivo Municipal») το όνομα του τερματοφύλακα του Άρη. 

11.jpg

Ο δήμαρχος, Χοσέ Λουίς Φεράν είχε δηλώσει τότε: «Ο Χουλιάν αξίζει αυτό που έγινε σήμερα. Το σκεφτόμασταν πολύ καιρό αυτό, από τότε που υπέγραψε στη Σεβίλλη. Το είχα θέσει στο συμβούλιο και ομόφωνα το αποφασίσαμε. Είναι ένα πολύ καλό παιδί που πάντα έρχεται στο Καμποτεχάρ και είναι κοντά στους συγχωριανούς του». 

Ο φίλος που κουβαλάει πάντα μαζί του

Ο Κουέστα αισθάνεται πια... Θεσσαλονκιός. Αν τον δείτε με την οικογένειά του σε κάποιον πολυσύχναστο δρόμο, σε κάποιο εστιατόριο, σε κάποιο εμπορικό κέντρο, μιλήστε του ελληνικά, θα ασας απαντήσει αρκετά καλά. «Είμαστε εδώ που θέλουμε να είμαστε. Νιώθουμε τον Άρη σπίτι μας και τη Θεσσαλονίκη πόλη μας», έχει δηλώσει, επιβεβαιώνοντας ότι ο στίχος - μότο «η καρδιά με πηγαίνει εμένα» που ενσωμάτωσε ως λεπτομέρεια στις εμφανίσεις του Άρη ο Θόδωρος Καρυπίδης, για τον ίδιο είναι στάση ζωής.

Όπως και το να φορα πάντα κάτω από τη φανέλα του, το t-shirt με τη φωτογραφία κολλητού του φίλου που έφυγε πρόωρα από τη ζωή κι ο Χουλιάν τον «κουβαλάει πάντα μαζί του». 

psthesta4.jpg

Όσα ξεκίνησαν από συγκυρίες μπορεί να ολοκληρωθούν σε σελίδες ιστορίας

 Για τον Χουλιάν Κουέστα όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Ντιέγκο Λόπες έφυγε για τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο βασικός τερματοφύλακας της Σεβίλλης, Αντρές Πάλοπ τραυματίστηκε με αποτέλεσμα εκείνος να γίνει βασικός, από τερματοφύλακας της Β' ομάδας.

Τότε πιθανώς να του φαινόταν σενάριο φαντασίας ότι μια μέρα θα είναι ο πρώτος σε συμμετοχές μη Έλληνας παίκτης του Άρη, με τον οποίο σε ένα μήνα θα διεκδικήσει τίτλο, μετά από 54 χρόνια και θα είναι από τους πιο αγαπητούς στον κόσμο της ομάδας...

32.jpg
 Αν αυτή είναι η στιγμή του Άρη, η βραδιά του Άρη, ο Χουλιάν Κουέστα, ο πρώτος σε συμμετοχές ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του κλαμπ θα πιάσει και θα υψώσει πρώτος το τρόπαιο, με προπονητή τον άνθρωπο που τον στήριξε μετά τη «χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου» όπως ο ίδιος αποκαλεί το γκολ του Μπουχαλάκη.
kuesta11.jpg
Οι ιστορίες που γράφει το ποδόσφαιρο πολλές φορές συναγωνίζονται και αυτόν τον κινηματογράφο. Τι όμορφο να έχει η ιστορία του Κουέστα το happy end που όλοι στη Θεσσαλονίκη και τον Άρη ονειρεύονται...

Το καλοκαίρι του 2018, ο Άρης ξεκίνησε να χτίζει την ομάδα της «νέας εποχής». Οι περιπέτειες της παρατεταμένης (κάθε φορά κατά ένα έτος) παραμονής στις χαμηλότερες κατηγορίες ήταν πια πίσω και το κλαμπ ήθελε να επανατοποθετηθεί άμεσα στο επίπεδο του.

 Εκείνο το set up, με προπονητή τον Πάκο Ερέρα και τεχνικό διευθυντή τον Κωνστατντίνο Διαμαντόπουλο -που συνέχισε με πολύ μεγάλο ποοσοστό επιτυχημένων επιλογών- επέλεξε ένα γκρουπ παικτών που μπόρεσε άμεσα να υλοποιήσει το πλάνο της επιστροφής στα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Ανάμεσά τους και ένας που είναι πια εμβληματικός. Την επόμενη φορά που θα φορέσει τη φανέλα του, ο Χουλιάν Κουέστα θα είναι ο πρώτος μη Έλληνας ποδοσφαιριστής σε συμνμετοχές στην ιστορία του Άρη, με 188, αφήνοντας στη δεύτερη θέση με μία λιγότερη τον Αρτούρ Λεκμπέλο, που έγραψε τη δική του ιστορία τη δεκαετία του 90 στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

psthesta1.jpg

Πώς ήρθε στη Θεσσαλονίκη

Ο Κουέστα, είχε ακολουθήσει έναν ισπανό τεχνικό διευθυντή στην Πολωνία, μαζί με τον Φραν Βέλεθ (οι δυο τους είναι περισσότερο από φίλοι) στη Βίσλα Κρακοβίας. Η συμφωνία τους ήταν πώς αν το κλαμπ δεν είναι συνεπές απέναντί τους, τότε θα βρεθεί τρόπος να λύσουν τα συμβόλαια τους και θα αποχωρήσουν χωρίς όρους.

22.jpg

Αυτό συνέβη, ο Άρης είχε στη διάθεσή του τον Βέλεθ και τον επέλεξε. Στη shortlist των τερματοιφυλάκων απέμεναν δύο ονόματα, αυτό του Κουέστα ήταν το ένα. 

Ο τεχνικός διευθυντής, μίλησε με τους υποψήφιους και «ψήφισε Κουέστα», αξιολογώντας όσα άκουσε από τους δύο παίκτες. 

Εξήγησε στο Θόδωρο Καρυπίδη ότι επιπλέον, στο κομμάτι των επιλογών, η συνεργασία του Κουέστα με το γραφείο του Πέρε Γκουαρντιόλα, θα άνοιγε για τον Άρη και μια καλή πόρτα στην ισπανική αγορά για το μέλλον.

Ο Διαμαντόπουλος είπε και στον Πάκο Ερέρα ότι σε επίπεδο χαρακτήρα, ο ίδιος θα προτιμούσε τον Κουέστα, αναλύοντας του τις συζητήσεις με τους δύο υποψήφιους. Και του άφησε την τελική επιλογή. 

Ο Ερέρα γνώριζε τον Κουέστα από τη Σεβίλλη. Όταν έκανε και εκείνος τις επαφές του στην πατρίδα του, κατέληξε στην ίδια επιλογή: «Θα πάρουμε τον Κουέστα».

cuesta2-EPca8.jpg

Ο υψηλοσψμος κίπερ υπέγραψε συμβόλαιο με αποδοχές που συνιστούν τον ορισμό του value for money: Εβδομήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο! 

Ο προπονητής που τον άλλαξε κι αυτός που τον στήριξε

 Για τους ποδοσφαιριστές ισχύει σε απόλυτο βαθμό: Άνθρωποι που θα συναντήσεις στην πορεία σου μπορεί να επιδράσουν πολύ αποφασιστικά στην εξέλιξή της.

Για τον Κουέστα στην Ελλάδα δύο τέτοιοι είναι ένας προπονητής τερματοφυλάκων και ένας πρώτος προπονητής που ήταν... τερματοφύλακας. 

Ο Αντώνης Λυκούρης, είναι αυτός που τον προπόνησε περισσότερο στοχευμένα. Που επέμεινε στα σημεία που έπρεπε να βελτιώσει και το πέτυχε. Ο Κουέστα βελτιώθηκε μήνα με το μήνα στο κομμάτι της «αρμονίας» των κινήσεων και του ελέγχου του σώματός του. Έγινε -για το ύψος του- όσο πιο γρήγορος σε σωματική απόκριση θα μπορούσε να γίνει καθώς άντεξε σε συνεχόμενη πίεση και δύναμη ερεθισμάτων στα οποία έπρεπε να αντιδρά.

psthesta13.jpg

Ο Χερμάν Μπούργος είναι ο δεύτερος. Τερματοφύλακας και μάλιστα ικανότατος ο ίδιος, δεν δυσκολέυτηκε να καταλάβει: Πρώτα ο Κουέστα. Ο Ισπανός ένιωσε απόλυτη εμπίστοσύνη και ανταπέδωσε με την απόδοση του. Ο Αργεντινός υπήρξε καταλύτης για την πορεία του Κουέστα στον Άρη στο «σημείο μηδέν».

Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι στον Κουέστα τα προηγούμενα χρόνια έτυχαν δυο κακές στιγμές, πολύ δύσκολες. Ο Μπούργος ήρθε το Φεβρουάριο του '22 στον Άρη και έμεινε έξι μήνες στο κλαμπ αλλά για τον Κουέστα αυτοί ήταν πολύ σημαντικοί. 

Ο ίδιος έχει διηγηθεί το σημείο καμπής: Κάποια στιγμή ένιωθε σωματικά εξουθενωμένος και πριν από έναν αγώνα, ζήτησε να μιλήσει στον προπονητή: «Αισθάνομαι οτι δεν μπορώ να πέσω να πιάσω τη μπάλα», λέει και λαμβάνει την απάντηση: «Εσύ δεν έπαιξες με 40 πυρετό πριν λίγες μέρες; Μπες στο γήπεδο και δοκίμασε στο ζέσταμα. Αν δεν αιστανθείς καλά, δεν θα παίξεις και δεν θα είναι πρόβλημα». Όλα πήγαν καλά και για τον Κουέστα και για τον Άρη, εκείνο το βράδυ. 

Δυο μεγάλες δυσκολίες και μια κρίσιμη στιγμή

Ο Άρης τον Αύγουστο του 2019 άγγιξε την απόλυτη ανατροπή απέναντι στη Μόλντε ισοφαρίζοντας το 3-0 του πρώτου αγώνα και αποκλείστηκε με γκολ που δέχτηκε στο 105' της παράτασης από τον Μπολί. Το θυμικό ώθησε πολλούς να το χρεώσουν στον Κουέστα. 

Τον Μάρτιο του 2021, στο 86ο λεπτό με το 1-0 από το εύστοχο πέναλτι του Γκάμα ο Άρης κρατά την πρόκριση στον ημιτελικό του κυπέλλου. Και τότε ο Κουέστα αφήνει τη μπάλα στο χόρτο για να γεμίσει στη μεσαία γραμμή του γηπέδου. Ο ίδιος δεν κοίταξε, κανένας συμπαίκτης δεν τον βοήθησε και ο «ξεχασμένος» πίσω του Μπουχαλάκης, κλέβει τη μπάλα και μαζί την πρόκριση σκοράροντας το 1-1. 

Ο Κουέστα αργότερα σε συνεντεύξεις του θυμήθηκε ότι «δεν κοιμήθηκα εκείνο το βράδυ, πήγα την επομένη στην προπόνηση και δεν μπορούσα να εξηγήσω αυτό που συνέβη. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κάνω τέτοιο λάθος και όμως το έκανα», είπε. Ο Άρης τον στήριξε, ο Άκης Μάντζιος (στην πρώτη του θητεία) διατήρησε την εμπιστοσύνη και ο Κουέστα συνέχισε την πορεία του.

Μεταξύ των δύο στιγμών, η κομβική ήταν η πρώτη, σε μια συναισθηματική έκρηξη του Θόδωρου Καρυπίδη υπό το βάρος του αποκλεισμού. Όταν έπεσαν οι σφυγμοί και με πιο ψύχραιμες φωνές στο περιβάλλον, ο Άρης στήριξε τον τερματοφύλακά του και σε τετ α τετ που έγινε στα γραφεία του κλαμπ. 

Πώς άφησε το συμβόλαιο στον ΑΠΟΕΛ και επέστρεψε

Τον Μάιο του 2022 το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται και έχει γίνει μία μόνο συζήτηση για να αναεωθεί, που δεν δεν εμπεριέχει λεπτομέρειες. 

Κανείς από την Αλκμήνης δεν έχει διαμηνύσει και ότι δεν θα του γίνει πρόταση ανανέωσης και άρα μπορεί και με την άδεια του κλαμπ να υπογράψει όπου επιθυμεί, αλλά οι μέρες έχουν περάσει. 

Ο Άρης κάνει επική ανατροπή απέναντι στην ΑΕΚ και της παίρνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο από τα χέρια! Ο Κουέστα στο τέλος του ματς ξεσπά σε κλάματα: Ο λόγος είναι ότι αυτό -με τα δεδομένα της στιγμής- είναι το τελευταίο του ματς με τη φανέλα του Άρη στο Χαριλάου. Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι μετά το τελευταίο ματς στα Ιωάννινα, συναντάται με το Θόδωρο Καρυπίδη στα αποδυτήρια και δεν γίνεται καμία κουβέντα για κάποιο ραντεβού για διαπραγματεύσεις. 

Λίγες μετά, έρχεται στα χέρια του μια πρόταση από την Κύπρο: Ο ΑΠΟΕΛ του δίνει καλό συμβόλαιο και γάντια βασικού και ο Χουλιάν παίρνει το αεροπλάνο και πηγαίνει στην Κύπρο να υπογράψει. Τη νύχτα πριν το ραντεβού για τις υπογραφές ο Κουέστα δέχεται τηλεφώνημα από Θεσσαλονίκη. Είναι ο Χερμάν Μπούργος και αυτό είναι το «σημείο μηδέν» για τον κίπερ από την Ανδαλουσία»: «Δεν ξέρω τι αποφάσισες, τί σου είπαν, εγώ εισηγήθηκα να μείνεις εδω και θέλω να περιμένεις μια μέρα ακόμη. Θα σου έρθει πρόταση από εμάς, άκουσέ την. Αν δεν τη θέλεις, μετά κάνε ότι θέλεις».

Για λίγο, μιλά και με τον Καρυπίδη και αποφασίζει: «Ζητώ συγνώμη, πρέπει να ενημερώσετε τους ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ, δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας μου, δεν σας χρησιμοποίησα. Δεν πίστευα ότι θα με καλέσει ο Άρης αλλά πρέπει να επιστρέψω», λέει στους μάνατζερ που χειρίστηκαν μέχρι την προφορική συμφωνία τη διαπραγμάτευση με τον ΑΠΟΕΛ και παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής, αφήνοντας τους Κύπριους στα κρύα του λουτρού!

  Αυτή η καταλυτική παρέμβαση του Μπούργος (που τρεις μήνες μετά έφυγε), βοήθησε να γίνει αυτό που ο ίδιος ο Κουέστα και η οικογένειά του ήθελαν: Να μείνουν στον Άρη και τελικά το όνομά του Χουλιάν να γραφτεί στην ιστορία του κλαμπ. 

Ο αστικός μύθος λέει ότι στην πάροδο των ετών είχαν την ευκαιρία να μείνουν στη Θεσσαλονίκη χωρίς αυτό να αφορά τον Άρη και «ο καλός στρατιώτης Χουλιάν» το απέρριψε: Στη Σεβίλλη έπαιξα στη Σεβίγια και στη Θεσσαλονίκη στον Άρη, είναι στο dna μου», φέρεται να έχει πει.  

Ο άνθρωπος που όλοι θέλουν για φίλο τους

Ο Κουέστα είναι ένας τύπος που όλοι θέλουν για φίλο τους. Ένας καταπληκτικός χαρακτήρας, που δεν υπήρξε ούτε ένας που συνεργάστηκε μαζί του και δεν είπε καλά λόγια για αυτόν: Από τον Ραμόν Ροντρίγκεθ Βερδέχο, τον «Μόντσι», τον τεχνικό διευθυντή που οδήγησε σε 7 ευρωπαϊκούς τίτλους τη Σεβίλλη, που τον έκανε επαγγελματία, μέχρι τους κατοίκους του μικρού Καμποτεχάρ, της κοινότητας των 1300 κατοίκων, έξω από τη Γρανάδα, τόπου καταγωγής του Χουλιάν, που έδωσε στον δημοτικό αθλητικό πολυχώρο («Polideportivo Municipal») το όνομα του τερματοφύλακα του Άρη. 

11.jpg

Ο δήμαρχος, Χοσέ Λουίς Φεράν είχε δηλώσει τότε: «Ο Χουλιάν αξίζει αυτό που έγινε σήμερα. Το σκεφτόμασταν πολύ καιρό αυτό, από τότε που υπέγραψε στη Σεβίλλη. Το είχα θέσει στο συμβούλιο και ομόφωνα το αποφασίσαμε. Είναι ένα πολύ καλό παιδί που πάντα έρχεται στο Καμποτεχάρ και είναι κοντά στους συγχωριανούς του». 

Ο φίλος που κουβαλάει πάντα μαζί του

Ο Κουέστα αισθάνεται πια... Θεσσαλονκιός. Αν τον δείτε με την οικογένειά του σε κάποιον πολυσύχναστο δρόμο, σε κάποιο εστιατόριο, σε κάποιο εμπορικό κέντρο, μιλήστε του ελληνικά, θα ασας απαντήσει αρκετά καλά. «Είμαστε εδώ που θέλουμε να είμαστε. Νιώθουμε τον Άρη σπίτι μας και τη Θεσσαλονίκη πόλη μας», έχει δηλώσει, επιβεβαιώνοντας ότι ο στίχος - μότο «η καρδιά με πηγαίνει εμένα» που ενσωμάτωσε ως λεπτομέρεια στις εμφανίσεις του Άρη ο Θόδωρος Καρυπίδης, για τον ίδιο είναι στάση ζωής.

Όπως και το να φορα πάντα κάτω από τη φανέλα του, το t-shirt με τη φωτογραφία κολλητού του φίλου που έφυγε πρόωρα από τη ζωή κι ο Χουλιάν τον «κουβαλάει πάντα μαζί του». 

psthesta4.jpg

Όσα ξεκίνησαν από συγκυρίες μπορεί να ολοκληρωθούν σε σελίδες ιστορίας

 Για τον Χουλιάν Κουέστα όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Ντιέγκο Λόπες έφυγε για τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο βασικός τερματοφύλακας της Σεβίλλης, Αντρές Πάλοπ τραυματίστηκε με αποτέλεσμα εκείνος να γίνει βασικός, από τερματοφύλακας της Β' ομάδας.

Τότε πιθανώς να του φαινόταν σενάριο φαντασίας ότι μια μέρα θα είναι ο πρώτος σε συμμετοχές μη Έλληνας παίκτης του Άρη, με τον οποίο σε ένα μήνα θα διεκδικήσει τίτλο, μετά από 54 χρόνια και θα είναι από τους πιο αγαπητούς στον κόσμο της ομάδας...

32.jpg
 Αν αυτή είναι η στιγμή του Άρη, η βραδιά του Άρη, ο Χουλιάν Κουέστα, ο πρώτος σε συμμετοχές ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του κλαμπ θα πιάσει και θα υψώσει πρώτος το τρόπαιο, με προπονητή τον άνθρωπο που τον στήριξε μετά τη «χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου» όπως ο ίδιος αποκαλεί το γκολ του Μπουχαλάκη.
kuesta11.jpg
Οι ιστορίες που γράφει το ποδόσφαιρο πολλές φορές συναγωνίζονται και αυτόν τον κινηματογράφο. Τι όμορφο να έχει η ιστορία του Κουέστα το happy end που όλοι στη Θεσσαλονίκη και τον Άρη ονειρεύονται...

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία