|
Ο Δημήτρης Σγούρος και ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, έχουν διακριθεί διεθνώς ως σολίστες του πιάνου, εκπροσωπώντας διαφορετικές γενιές. Απόψε συναντώνται για πρώτη φορά επί σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην επίσημη εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων”.
Της Δέσποινας Ντάρτζαλη
dartzali@makthes.gr
Με αφορμή τη συνεργασία τους, οι δύο δεξιοτέχνες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο δρόμο προς τη διεθνή αναγνώριση, καθώς και τις διαπιστώσεις τους για το κοινό που διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα η κλασική μουσική.
Ο Δημήτρης Σγούρος, ο “Έλληνας μύθος”, όπως τον έχουν αποκαλέσει, τόνισε ότι ανέκαθεν ήταν δύσκολο η Ελλάδα να γίνει αποδεκτή από το παγκόσμιο κοινό. “Εάν προέρχεσαι από μια χώρα που σε προωθούν κυκλώματα, μάνατζερ και θρησκεία, τα πράγματα είναι πιο εύκολα”, είπε απερίφραστα και πρόσθεσε ότι “οι Έλληνες απανταχού αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν πόλεμο”. Ο ίδιος δήλωσε ευτυχής που έχει συνεργαστεί “με όλα τα “θηρία” της κλασικής μουσικής και που “πρόλαβα να καθιερωθώ σε μια εποχή τρομερά δύσκολη”. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στην αρχή της καριέρας του και ενώ τον αγκάλιαζαν σπουδαίοι καλλιτέχνες στο εξωτερικό, στην Ελλάδα “δέχθηκα τρομακτικό πόλεμο από τον κρατικό μηχανισμό”. Ο ίδιος δεν προερχόταν από μουσική οικογένεια και η αναγνώρισή του στο εξωτερικό ενόχλησε, όπως είπε, τις κάστες μεγάλων μουσικών οικογενειών.
Ο νεότερός του Γιώργος Λαζαρίδης θεωρεί ότι η διεθνής καριέρα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο “ταλέντου και σκληρής δουλειάς αλλά και τύχης και συγκυρίας”, όπως είπε. Η μεγάλη ευκολία και συνάμα δυσκολία της εποχής έγκειται στο γεγονός ότι “πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουν αυτό που κάνουν, κάτι για το οποίο παλαιότερα έπρεπε να περάσουν από κόσκινο”.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ
“Το κοινό της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα πριν από 50 χρόνια ήταν εκατό κλάσεις καλύτερο απΆ ό,τι σήμερα” αποφάνθηκε το άλλοτε παιδί-θαύμα, ο 40χρονος σήμερα Δημήτρης Σγούρος, ο οποίος εντόπισε τη ρίζα του κακού στην έλλειψη παιδείας, μουσικής και γενικής. Ο Γιώργος Λαζαρίδης διαπίστωσε ότι το ελληνικό κοινό είναι πια κουρασμένο “μέσα σε μια γενικότερη κατάσταση κούρασης. Εμείς ως καλλιτέχνες πρέπει να δώσουμε μια νότα ελπίδας σε αυτή την κουρασμένη κοινωνία”.
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Οι δύο πιανίστες θα ερμηνεύσουν στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα του Μότσαρτ, έργο που σπάνια παρουσιάζεται λόγω των υψηλών απαιτήσεών του από τους σολίστες και από την ορχήστρα. Ο Δημήτρης Σγούρος, ο οποίος καλείται τακτικά στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων”, πρωτοέπαιξε το κοντσέρτο το 1991 στην Αθήνα με την καθηγήτριά του Μαρία Χαιρογιώργου. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει το “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Μέντελσον, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννησή του.
Τη συναυλία θα διευθύνει ο θεσσαλονικιός Χάρης Ηλιάδης, ο οποίος έφερε πρόσφατα μια διάκριση από τη Βουδαπέστη, καθώς του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό.
|