ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΕΘ: Στηρίζουν οι φορείς το σχέδιο της ανάπλασης

Τη στήριξή τους στο υφιστάμενο σχέδιο ανάπλασης δηλώνουν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης, θέτοντας ως προϋπόθεση να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Έκθεσης

 08/05/2024 07:00

ΔΕΘ: Στηρίζουν οι φορείς το σχέδιο της ανάπλασης

Σοφία Χριστοφορίδου

Τη στήριξη στο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου επαναβεβαιώνει και ο αντιπεριφερειάρχης Yποδομών Πάρις Μπίλλιας, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να το χρηματοδοτήσει με περίπου 30 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Όπως λέει, η Περιφέρεια είναι σύμφωνη με τη μικρή μείωση της δόμησης προς όφελος του πρασίνου

Να προχωρήσει ως έχει

Με δεδομένο ότι από το 2021 που παρουσιάστηκε η πρόταση της ανάπλασης μέχρι και σήμερα υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση των 300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου, θέσαμε το ερώτημα αν θα έπρεπε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω το υπάρχον σχέδιο, και στην περίπτωση αυτή ποια θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα η εκθεσιακή/συνεδριακή που αφορά την ΔΕΘ-Helexpo ή το μέρος που αφορά την ιδιωτική επένδυση (ξενοδοχείο και bussines center). «Δεν υφίσταται κάποια πρόβλεψη αναθεώρησης του υπάρχοντος επενδυτικού σχεδίου. 

Η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο πνοής για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει ένα νέο αναπτυξιακό τοπόσημο. Επιπλέον, το έργο αυτό, που θα υλοποιηθεί με όρους βιοκλιματικούς, θα επηρεάσει καταλυτικά την οικονομία της πόλης και θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να γίνει ένα πραγματικά διεθνές εκθεσιακό κέντρο» απαντά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo Μιχάλης Ζορπίδης. Όπως επισημαίνει «ένα διεθνές εκθεσιακό κέντρο με τους πιο σύγχρονους όρους περιλαμβάνει και ξενοδοχειακή μονάδα ή και επιχειρηματικό κέντρο. Αυτή είναι η λογική που διέπει τα πιο σημαντικά εκθεσιακά κέντρα της Ευρώπης, η οποία προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μασούτης υπενθυμίζει ότι «η βασική δραστηριότητα του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι η διοργάνωση και φιλοξενία εμπορικών και πολιτιστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων. Αυτή είναι που μας ενδιαφέρει πρωτίστως» και προσθέτει ότι δεν προκύπτει από κανένα γεγονός ή τεκμηριωμένη μελέτη ή στοιχειοθετημένη πρόταση η ανάγκη συρρίκνωσης του υπάρχοντος σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ.

Η Έκθεση να παραμείνει στη ΔΕΘ-Helexpo

Εφόσον τελικά το σχέδιο παραμείνει ως έχει και η συμμετοχή του δημοσίου παραμείνει στα 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια για τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού. Αυτό πιθανότατα να ανοίξει το ζήτημα ανάληψης του μάνατζμεντ από πλευράς του ιδιώτη. Επ’ αυτού ζητήσαμε το σχόλιο των προέδρων των δύο επιμελητηρίων. 

«Ο ιδιώτης και το ποσοστό του στην όλη επένδυση είναι θέμα που δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Υπάρχουν κριτήρια βιωσιμότητας, χρηματοδότησης, απόσβεσης επενδύσεων κ.ά., που θα καθορίσουν τελικά το ποσοστό εμπλοκής ενός ιδιώτη σε ένα σχήμα ΣΔΙΤ. Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα πως το μάνατζμεντ του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου πρέπει και θα παραμείνει στη ΔΕΘ-Helexpo, η οποία κατά τη γνώμη μου έχει πλέον τεράστια εμπειρία να καταθέσει» σχολιάζει ο κ. Ζορπίδης.

«Το θέμα της χρηματοδότησης της ανάπλασης είναι αυτό που εκκρεμεί σήμερα. Η ΔΕΘ-Helexpo έχει υποβάλλει την πρόταση της για το χρηματοδοτικό μοντέλο στο Υπερταμείο και αναμένει τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της. Προφανώς ο ιδιώτης θα μπορεί να εκμεταλλεύεται όπως επιθυμεί τις εγκαταστάσεις τις οποίες θα διαχειρίζεται. Το εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της ΔΕΘ-Helexpo» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Μασούτης.

«Κοιτάμε το δάσος»

Το σχέδιο της ανάπλασης περιλαμβάνει και ένα ξενοδοχείο, παρόλα αυτά η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης το στηρίζει, καθώς όπως εξηγεί ο πρόεδρός της Ανδέας Μανδρίνος «κοιτάμε το δάσος όχι το δέντρο, δεν μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε 100-150 κλίνες και να τις μοιραστούν τα υπόλοιπα ξενοδοχεία. Δεν θα πάμε κόντρα στο συμφέρον της πόλης που είναι να γίνει ένα σύγχρονο εκθεσιακό. Αν υπήρχε η δυνατότητα του κράτους να το χρηματοδοτήσει θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. 

Είναι μεγάλα τα κόστη το θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ιδιώτης. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε θετικοί να υπάρχουν κίνητρα για τον επενδυτή και αν είναι απαραίτητη στον επενδυτή το ξενοδοχείο, δεν θα σταματήσουν οι ξενοδόχοι την ανάπλαση». Αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης της δόμησης προς όφελος του πάρκου ο κ. Μανδρίνος εκτιμά ότι θα πρέπει να μειωθεί αναλογικά ο χώρος για τις εκθεσιακές και συνεδριακές δραστηριότητες και για το ξενοδοχείο και το business center.

Να μη μειωθεί η συνεδριακή δραστηριότητα

«Τα έργα έχουν καθυστερήσει, ελπίζω ότι έστω και στο παρά ένα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Η πόλη χρειάζεται την έκθεση, είναι μοναδικό πλεονέκτημα ότι έχει έναν τέτοιο χώρο στο κέντρο» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Πρόδρομος Μοναστηρίδης. Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος στο ενδεχόμενο η αύξηση του πρασίνου να μειώσει τον εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο, γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της δραστηριότητας της ΔΕΘ-Helexpo.

«Δεν πρέπει να μειωθεί η συνεδριακή δραστηριότητα. Είναι σαν η πόλη να πυροβολεί τα πόδια της. Αυτή τη στιγμή έχει δυναμική να φιλοξενήσει μεγάλα συνέδρια και δεν φτάνει το Μέγαρο Μουσικής και οι άλλοι συνεδριακοί χώροι να τα υποστηρίξουν» λέει, υπενθυμίζοντας ότι στην κατάταξη των πόλεων με συνεδριακή δραστηριότητα η Θεσσαλονίκη ανέβηκε από την θέση 200 πήγαμε στο Νο 50. «Έχουν φανεί οι δυνατότητες της πόλης. Υπάρχει προοπτική» λέει. 

Ο κ. Μοναστηρίδης σχολιάζει ότι ναι μεν όλοι θελουμε παραπάνω πράσινο στην καρδιά της πόλης, αλλά προϋπόθεση για αυτό «είναι να είναι βιώσιμο κοινωνικά και οικονομικά». Ως προς το θέμα του μάνατζεντ ο κ. Μοναστηρίδης θεωρεί κρίσιμο να μη χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Έκθεσης, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην Ευρώπη που να μην εμπλέκεται η τοπική οικονομία και κοινωνία στη λειτουργία ενός εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου.

Προτεραιότητα και το πράσινο

Μετά τη παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμφωνία από πλευράς ΔΕΘ-Helexpo δημιουργούνται νέα δεδομένα στη διεκδίκηση δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου. Πλέον όλοι οι φορείς συντάσσονται με αυτό το αίτημα.

«Παρότι το συμφέρον μας θα ήταν να γίνει ένα μεγαλύτερο εκθεσιακό και να φέρνει πολύ μεγαλύτερους εκθέτες, θέλουμε να υπάρχει το μητροπολιτικό πάρκο, γιατί είναι όφελος για την πόλη, για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ Α. Μανδρίνος, προσθέτοντας ότι το πράσινο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή «έρχεται με βίαιο τρόπο». «Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Αν ‘δεν βγαίνει’ ο επενδυτής θα πρέπει να του δούμε και με το Πράσινο Ταμείο, ώστε να υπάρχει μια βοήθεια για το μητροπολιτικό πάρκο» προσθέτει.

«Φυσικά και αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, καθώς ανάλογοι χώροι δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι προϋποθέσεις είναι όσον αφορά και την ΔΕΘ, να συνδυάζονται όλες οι χρήσεις. Με την ανάπλαση του, το Εκθεσιακό Κέντρο συμβάλει στη δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Πολιτισμού και Πρασίνου» με αναδιάταξη των εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων και δημιουργία ικανού ελευθέρου χώρου πρασίνου που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει πόλη μας, καθώς και χώρων αναψυχής, υπαίθριων πολιτιστικών και εκθεσιακών χρήσεων» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μ. Ζορπίδης.

«Το σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ πολλαπλασιάζει την έκταση πρασίνου σε μια ενιαία ζώνη, εντάξιμη στο «Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Πρασίνου». Αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της συνολικά πάνω από το 50% της έκτασης του ακινήτου της ΔΕΘ. Η νέα ΔΕΘ, βάσει της μελέτης, θα είναι το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη. Αν προστεθεί δε και ο παρακείμενος χώρος που κατέχει σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ’ Σώμα Στρατού) στο πεδίου του Άρεως τότε το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο τόσο για του κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Ι. Μασούτης.

Αν δεν «βγαίνει» το σχέδιο δεν χρειάζεται να δομηθούν όλα τα τετραγωνικά

Ο αρχιτέκτων πολεοδόμος Τάκης Δούμας είναι αυτός ο οποίος συνέταξε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το οικόπεδο όπου βρίσκεται το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ. Με βάση το σχέδιο του η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση φτάνει τα 92.000 τ.μ. Ο κ. Δούμας σχολιάζει και τη δυστοκία που υπάρχει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. «Το ότι έχουμε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προτείνει δόμηση και για τα 92.000 δεν σημαίνει κάτι, αν τα χρήματα επαρκούν για 50.000 τ.μ. Δεν μπορεί αυτή η πόλη μονίμως να ζητά 10 προϋπολογισμούς για να κάνει τις φαντασιώσεις της».

Ο ίδιος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου. «Τυφλοί είμαστε; Δεν βλέπουμε ότι οι περισσότερες εκθεσιακές δραστηριότητες είναι στην Αθήνα; Αυτή τη συμμαχία των φορέων και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, νομίζω ότι η έκθεση πρέπει να την εκμεταλλευτεί. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή

Αν αφήσουμε λίγα ακόμη χρόνια να περάσουν χωρίς να κάνει τίποτα η έκθεση θα ξανανοίξει ο κύκλος της εσωστρέφειας για τη μεταφορά της» λέει, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η χρήση του χώρου ως εκθεσιακού κέντρου εδραιώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και μόνο με άλλο Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να αλλάξει.


Λεπτή ισορροπία μεταξύ ιδιώτη και δημοσίου

Του Συμεών Διαμαντίδη

Προέδρου ΣΕΒΕ

Η εξέχουσα σημασία της ΔΕΘ στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Βόρειας Ελλάδας είναι ευρέως γνωστή οι 87 απόλυτα επιτυχημένες παρελθούσες εκθέσεις το επιβεβαιώνουν. Η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, δίνει την υπόσχεση της αναζωογόνησης της πόλης μας, ως μία πράσινη όαση που στοχεύει να χρησιμεύσει ως ένας πολυλειτουργικός χώρος. Η δημιουργία και η διατήρηση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου τέτοιας κλίμακας απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, συντήρηση και προγραμματισμό με την εξασφάλιση επαρκών ροών χρηματοδότησης.

Το υπάρχον σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ που παρουσιάστηκε το 2021 είναι ένα καλό σχέδιο αλλά επειδή έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά την διαθέσιμη έκταση του πράσινου, την ύπαρξη περισσότερου νερού όπως και την πιο πυκνή φύτευση δέντρων. Δίνοντας προτεραιότητα στις πράσινες υποδομές, τη διαχείριση των υδάτων και τη μείωση του ποσοστού κάλυψης προς δόμηση, το πάρκο θα αποτελέσει πόλο έλξης, ανάπτυξης και καινοτομίας ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί και έναν ανοιχτό για τους πολίτες δημόσιο χώρο.

Όσον αφορά την εκθεσιακό, τον συνεδριακό χαρακτήρα και το business center πρέπει να επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία και να μπορεί να ανταπεξέλθει ο ιδιώτης που αναλάβει το έργο στο πλαίσιο ενός ΣΔΙΤ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα εργαλεία για την εξωστρέφεια που χρειάζεται η χώρα, αφού μέσω εκθέσεων και συνεδρίων ενισχύονται το business και οι εξαγωγές της χώρας που είναι απαραίτητες για την άνοδο του ΑΕΠ της χώρας.

Το μάνατζμεντ του Εκθεσιακού χώρου είναι απαραίτητο να μείνει στους φορείς της πόλης, σύμφωνα με το μοντέλο που λειτουργεί σήμερα και φυσικά ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο να μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο ιδιώτης μπορεί να αναλάβει την λειτουργία του Business center, του ξενοδοχείου, του μεγάλου parking που θα δημιουργηθεί και να μπορεί παράλληλα όταν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες να διοργανώνει εκθέσεις, πάντοτε σε συμφωνία με την διοίκηση της ΔΕΘ.

Η επίτευξη μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ της μόχλευσης των πόρων του ιδιωτικού τομέα και της διασφάλισης των δημοσίων συμφερόντων είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία και την ακεραιότητα του έργου. Η ΔΕΘ ήταν, είναι και θα είναι ένας βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για την περιοχή μας. Είναι στο χέρι μας να μεγαλώσουμε τον αντίκτυπό της.


Οι νέες «κόκκινες» γραμμές και οι καθυστερήσεις δεν ωφελούν κανέναν

Του Αναστάσιου Καπνοπώλη

Προέδρου του ΒΕΘ

Η εικόνα της ΔΕΘ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης της για τον όποιο εξωραϊσμό των περιπτέρων, δεν περιποιεί τιμή για την πόλη. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που συζητείται επί μακρόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η δημιουργία στη θέση του σημερινού, ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου που θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη και θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, είναι μείζονος σημασίας. Ο εκθεσιακός φορέας πρέπει να αλλάξει σελίδα, το κέντρο της πόλης να αναβαθμιστεί, η Θεσσαλονίκη να μπει κυρίαρχα, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, στον παγκόσμιο εκθεσιακό χάρτη.

Πριν λίγες ημέρες ετέθη ένας «δεκάλογος» από την πλευρά του δημάρχου που αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ και κάνει λόγο για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 100 στρμ. και χαμηλότερη δόμηση. Αναμφίβολα η πόλη χρειάζεται έναν πνεύμονα πρασίνου, ωστόσο οι νέες «κόκκινες» γραμμές και οι καθυστερήσεις δεν ωφελούν κανέναν και δεν σηματοδοτούν τον μετασχηματισμό της Έκθεσης, αντιθέτως μετατοπίζουν χρονικά την υλοποίηση ενός έργου τοπόσημου για τη Θεσσαλονίκη, άκρως σημαντικού για την εξωστρέφεια της και παράλληλα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτό που είναι ζητούμενο, είναι αυτή, καθ’ αυτή η ανάπλαση της ΔΕΘ έτσι ώστε να εξυπηρετεί, μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, τους συμμετέχοντες και όσους επισκέπτονται τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε αυτή.

Το έργο έχει ωριμάσει, θα πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις από επίσημα χείλη, για την εκκίνηση του, μέσω ΣΔΙΤ, όπως είχαμε προκρίνει, ως βέλτιστη λύση και στο πρόσφατο παρελθόν. Ευελπιστούμε, να ακούσουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα βρίσκεται στις 20 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, τι μέλλει γενέσθαι με την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Αναμφίβολα, κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για το τι θέλει ο ένας, ή ο άλλος φορέας και προπάντων η παραφιλολογία, γύρω από το έργο της ανάπλασης και να ξεκινήσουν τα έργα.

Είκοσι χρόνια, κατά τα οποία συζητείται η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που θα επαναλάβω, είναι αναπτυξιακής πνοής για την πόλη και την εθνική οικονομία, είναι πολλά!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04-05.05.2024

Τη στήριξη στο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου επαναβεβαιώνει και ο αντιπεριφερειάρχης Yποδομών Πάρις Μπίλλιας, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να το χρηματοδοτήσει με περίπου 30 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Όπως λέει, η Περιφέρεια είναι σύμφωνη με τη μικρή μείωση της δόμησης προς όφελος του πρασίνου

Να προχωρήσει ως έχει

Με δεδομένο ότι από το 2021 που παρουσιάστηκε η πρόταση της ανάπλασης μέχρι και σήμερα υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση των 300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου, θέσαμε το ερώτημα αν θα έπρεπε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω το υπάρχον σχέδιο, και στην περίπτωση αυτή ποια θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα η εκθεσιακή/συνεδριακή που αφορά την ΔΕΘ-Helexpo ή το μέρος που αφορά την ιδιωτική επένδυση (ξενοδοχείο και bussines center). «Δεν υφίσταται κάποια πρόβλεψη αναθεώρησης του υπάρχοντος επενδυτικού σχεδίου. 

Η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο πνοής για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει ένα νέο αναπτυξιακό τοπόσημο. Επιπλέον, το έργο αυτό, που θα υλοποιηθεί με όρους βιοκλιματικούς, θα επηρεάσει καταλυτικά την οικονομία της πόλης και θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να γίνει ένα πραγματικά διεθνές εκθεσιακό κέντρο» απαντά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo Μιχάλης Ζορπίδης. Όπως επισημαίνει «ένα διεθνές εκθεσιακό κέντρο με τους πιο σύγχρονους όρους περιλαμβάνει και ξενοδοχειακή μονάδα ή και επιχειρηματικό κέντρο. Αυτή είναι η λογική που διέπει τα πιο σημαντικά εκθεσιακά κέντρα της Ευρώπης, η οποία προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μασούτης υπενθυμίζει ότι «η βασική δραστηριότητα του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι η διοργάνωση και φιλοξενία εμπορικών και πολιτιστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων. Αυτή είναι που μας ενδιαφέρει πρωτίστως» και προσθέτει ότι δεν προκύπτει από κανένα γεγονός ή τεκμηριωμένη μελέτη ή στοιχειοθετημένη πρόταση η ανάγκη συρρίκνωσης του υπάρχοντος σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ.

Η Έκθεση να παραμείνει στη ΔΕΘ-Helexpo

Εφόσον τελικά το σχέδιο παραμείνει ως έχει και η συμμετοχή του δημοσίου παραμείνει στα 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια για τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού. Αυτό πιθανότατα να ανοίξει το ζήτημα ανάληψης του μάνατζμεντ από πλευράς του ιδιώτη. Επ’ αυτού ζητήσαμε το σχόλιο των προέδρων των δύο επιμελητηρίων. 

«Ο ιδιώτης και το ποσοστό του στην όλη επένδυση είναι θέμα που δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Υπάρχουν κριτήρια βιωσιμότητας, χρηματοδότησης, απόσβεσης επενδύσεων κ.ά., που θα καθορίσουν τελικά το ποσοστό εμπλοκής ενός ιδιώτη σε ένα σχήμα ΣΔΙΤ. Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα πως το μάνατζμεντ του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου πρέπει και θα παραμείνει στη ΔΕΘ-Helexpo, η οποία κατά τη γνώμη μου έχει πλέον τεράστια εμπειρία να καταθέσει» σχολιάζει ο κ. Ζορπίδης.

«Το θέμα της χρηματοδότησης της ανάπλασης είναι αυτό που εκκρεμεί σήμερα. Η ΔΕΘ-Helexpo έχει υποβάλλει την πρόταση της για το χρηματοδοτικό μοντέλο στο Υπερταμείο και αναμένει τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της. Προφανώς ο ιδιώτης θα μπορεί να εκμεταλλεύεται όπως επιθυμεί τις εγκαταστάσεις τις οποίες θα διαχειρίζεται. Το εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της ΔΕΘ-Helexpo» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Μασούτης.

«Κοιτάμε το δάσος»

Το σχέδιο της ανάπλασης περιλαμβάνει και ένα ξενοδοχείο, παρόλα αυτά η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης το στηρίζει, καθώς όπως εξηγεί ο πρόεδρός της Ανδέας Μανδρίνος «κοιτάμε το δάσος όχι το δέντρο, δεν μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε 100-150 κλίνες και να τις μοιραστούν τα υπόλοιπα ξενοδοχεία. Δεν θα πάμε κόντρα στο συμφέρον της πόλης που είναι να γίνει ένα σύγχρονο εκθεσιακό. Αν υπήρχε η δυνατότητα του κράτους να το χρηματοδοτήσει θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. 

Είναι μεγάλα τα κόστη το θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ιδιώτης. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε θετικοί να υπάρχουν κίνητρα για τον επενδυτή και αν είναι απαραίτητη στον επενδυτή το ξενοδοχείο, δεν θα σταματήσουν οι ξενοδόχοι την ανάπλαση». Αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης της δόμησης προς όφελος του πάρκου ο κ. Μανδρίνος εκτιμά ότι θα πρέπει να μειωθεί αναλογικά ο χώρος για τις εκθεσιακές και συνεδριακές δραστηριότητες και για το ξενοδοχείο και το business center.

Να μη μειωθεί η συνεδριακή δραστηριότητα

«Τα έργα έχουν καθυστερήσει, ελπίζω ότι έστω και στο παρά ένα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Η πόλη χρειάζεται την έκθεση, είναι μοναδικό πλεονέκτημα ότι έχει έναν τέτοιο χώρο στο κέντρο» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Πρόδρομος Μοναστηρίδης. Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος στο ενδεχόμενο η αύξηση του πρασίνου να μειώσει τον εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο, γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της δραστηριότητας της ΔΕΘ-Helexpo.

«Δεν πρέπει να μειωθεί η συνεδριακή δραστηριότητα. Είναι σαν η πόλη να πυροβολεί τα πόδια της. Αυτή τη στιγμή έχει δυναμική να φιλοξενήσει μεγάλα συνέδρια και δεν φτάνει το Μέγαρο Μουσικής και οι άλλοι συνεδριακοί χώροι να τα υποστηρίξουν» λέει, υπενθυμίζοντας ότι στην κατάταξη των πόλεων με συνεδριακή δραστηριότητα η Θεσσαλονίκη ανέβηκε από την θέση 200 πήγαμε στο Νο 50. «Έχουν φανεί οι δυνατότητες της πόλης. Υπάρχει προοπτική» λέει. 

Ο κ. Μοναστηρίδης σχολιάζει ότι ναι μεν όλοι θελουμε παραπάνω πράσινο στην καρδιά της πόλης, αλλά προϋπόθεση για αυτό «είναι να είναι βιώσιμο κοινωνικά και οικονομικά». Ως προς το θέμα του μάνατζεντ ο κ. Μοναστηρίδης θεωρεί κρίσιμο να μη χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Έκθεσης, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην Ευρώπη που να μην εμπλέκεται η τοπική οικονομία και κοινωνία στη λειτουργία ενός εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου.

Προτεραιότητα και το πράσινο

Μετά τη παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμφωνία από πλευράς ΔΕΘ-Helexpo δημιουργούνται νέα δεδομένα στη διεκδίκηση δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου. Πλέον όλοι οι φορείς συντάσσονται με αυτό το αίτημα.

«Παρότι το συμφέρον μας θα ήταν να γίνει ένα μεγαλύτερο εκθεσιακό και να φέρνει πολύ μεγαλύτερους εκθέτες, θέλουμε να υπάρχει το μητροπολιτικό πάρκο, γιατί είναι όφελος για την πόλη, για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ Α. Μανδρίνος, προσθέτοντας ότι το πράσινο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή «έρχεται με βίαιο τρόπο». «Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Αν ‘δεν βγαίνει’ ο επενδυτής θα πρέπει να του δούμε και με το Πράσινο Ταμείο, ώστε να υπάρχει μια βοήθεια για το μητροπολιτικό πάρκο» προσθέτει.

«Φυσικά και αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, καθώς ανάλογοι χώροι δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι προϋποθέσεις είναι όσον αφορά και την ΔΕΘ, να συνδυάζονται όλες οι χρήσεις. Με την ανάπλαση του, το Εκθεσιακό Κέντρο συμβάλει στη δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Πολιτισμού και Πρασίνου» με αναδιάταξη των εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων και δημιουργία ικανού ελευθέρου χώρου πρασίνου που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει πόλη μας, καθώς και χώρων αναψυχής, υπαίθριων πολιτιστικών και εκθεσιακών χρήσεων» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μ. Ζορπίδης.

«Το σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ πολλαπλασιάζει την έκταση πρασίνου σε μια ενιαία ζώνη, εντάξιμη στο «Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Πρασίνου». Αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της συνολικά πάνω από το 50% της έκτασης του ακινήτου της ΔΕΘ. Η νέα ΔΕΘ, βάσει της μελέτης, θα είναι το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη. Αν προστεθεί δε και ο παρακείμενος χώρος που κατέχει σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ’ Σώμα Στρατού) στο πεδίου του Άρεως τότε το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο τόσο για του κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Ι. Μασούτης.

Αν δεν «βγαίνει» το σχέδιο δεν χρειάζεται να δομηθούν όλα τα τετραγωνικά

Ο αρχιτέκτων πολεοδόμος Τάκης Δούμας είναι αυτός ο οποίος συνέταξε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το οικόπεδο όπου βρίσκεται το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ. Με βάση το σχέδιο του η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση φτάνει τα 92.000 τ.μ. Ο κ. Δούμας σχολιάζει και τη δυστοκία που υπάρχει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. «Το ότι έχουμε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προτείνει δόμηση και για τα 92.000 δεν σημαίνει κάτι, αν τα χρήματα επαρκούν για 50.000 τ.μ. Δεν μπορεί αυτή η πόλη μονίμως να ζητά 10 προϋπολογισμούς για να κάνει τις φαντασιώσεις της».

Ο ίδιος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου. «Τυφλοί είμαστε; Δεν βλέπουμε ότι οι περισσότερες εκθεσιακές δραστηριότητες είναι στην Αθήνα; Αυτή τη συμμαχία των φορέων και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, νομίζω ότι η έκθεση πρέπει να την εκμεταλλευτεί. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή

Αν αφήσουμε λίγα ακόμη χρόνια να περάσουν χωρίς να κάνει τίποτα η έκθεση θα ξανανοίξει ο κύκλος της εσωστρέφειας για τη μεταφορά της» λέει, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η χρήση του χώρου ως εκθεσιακού κέντρου εδραιώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και μόνο με άλλο Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να αλλάξει.


Λεπτή ισορροπία μεταξύ ιδιώτη και δημοσίου

Του Συμεών Διαμαντίδη

Προέδρου ΣΕΒΕ

Η εξέχουσα σημασία της ΔΕΘ στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Βόρειας Ελλάδας είναι ευρέως γνωστή οι 87 απόλυτα επιτυχημένες παρελθούσες εκθέσεις το επιβεβαιώνουν. Η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, δίνει την υπόσχεση της αναζωογόνησης της πόλης μας, ως μία πράσινη όαση που στοχεύει να χρησιμεύσει ως ένας πολυλειτουργικός χώρος. Η δημιουργία και η διατήρηση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου τέτοιας κλίμακας απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, συντήρηση και προγραμματισμό με την εξασφάλιση επαρκών ροών χρηματοδότησης.

Το υπάρχον σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ που παρουσιάστηκε το 2021 είναι ένα καλό σχέδιο αλλά επειδή έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά την διαθέσιμη έκταση του πράσινου, την ύπαρξη περισσότερου νερού όπως και την πιο πυκνή φύτευση δέντρων. Δίνοντας προτεραιότητα στις πράσινες υποδομές, τη διαχείριση των υδάτων και τη μείωση του ποσοστού κάλυψης προς δόμηση, το πάρκο θα αποτελέσει πόλο έλξης, ανάπτυξης και καινοτομίας ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί και έναν ανοιχτό για τους πολίτες δημόσιο χώρο.

Όσον αφορά την εκθεσιακό, τον συνεδριακό χαρακτήρα και το business center πρέπει να επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία και να μπορεί να ανταπεξέλθει ο ιδιώτης που αναλάβει το έργο στο πλαίσιο ενός ΣΔΙΤ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα εργαλεία για την εξωστρέφεια που χρειάζεται η χώρα, αφού μέσω εκθέσεων και συνεδρίων ενισχύονται το business και οι εξαγωγές της χώρας που είναι απαραίτητες για την άνοδο του ΑΕΠ της χώρας.

Το μάνατζμεντ του Εκθεσιακού χώρου είναι απαραίτητο να μείνει στους φορείς της πόλης, σύμφωνα με το μοντέλο που λειτουργεί σήμερα και φυσικά ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο να μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο ιδιώτης μπορεί να αναλάβει την λειτουργία του Business center, του ξενοδοχείου, του μεγάλου parking που θα δημιουργηθεί και να μπορεί παράλληλα όταν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες να διοργανώνει εκθέσεις, πάντοτε σε συμφωνία με την διοίκηση της ΔΕΘ.

Η επίτευξη μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ της μόχλευσης των πόρων του ιδιωτικού τομέα και της διασφάλισης των δημοσίων συμφερόντων είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία και την ακεραιότητα του έργου. Η ΔΕΘ ήταν, είναι και θα είναι ένας βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για την περιοχή μας. Είναι στο χέρι μας να μεγαλώσουμε τον αντίκτυπό της.


Οι νέες «κόκκινες» γραμμές και οι καθυστερήσεις δεν ωφελούν κανέναν

Του Αναστάσιου Καπνοπώλη

Προέδρου του ΒΕΘ

Η εικόνα της ΔΕΘ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης της για τον όποιο εξωραϊσμό των περιπτέρων, δεν περιποιεί τιμή για την πόλη. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που συζητείται επί μακρόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η δημιουργία στη θέση του σημερινού, ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου που θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη και θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, είναι μείζονος σημασίας. Ο εκθεσιακός φορέας πρέπει να αλλάξει σελίδα, το κέντρο της πόλης να αναβαθμιστεί, η Θεσσαλονίκη να μπει κυρίαρχα, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, στον παγκόσμιο εκθεσιακό χάρτη.

Πριν λίγες ημέρες ετέθη ένας «δεκάλογος» από την πλευρά του δημάρχου που αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ και κάνει λόγο για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 100 στρμ. και χαμηλότερη δόμηση. Αναμφίβολα η πόλη χρειάζεται έναν πνεύμονα πρασίνου, ωστόσο οι νέες «κόκκινες» γραμμές και οι καθυστερήσεις δεν ωφελούν κανέναν και δεν σηματοδοτούν τον μετασχηματισμό της Έκθεσης, αντιθέτως μετατοπίζουν χρονικά την υλοποίηση ενός έργου τοπόσημου για τη Θεσσαλονίκη, άκρως σημαντικού για την εξωστρέφεια της και παράλληλα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτό που είναι ζητούμενο, είναι αυτή, καθ’ αυτή η ανάπλαση της ΔΕΘ έτσι ώστε να εξυπηρετεί, μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, τους συμμετέχοντες και όσους επισκέπτονται τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε αυτή.

Το έργο έχει ωριμάσει, θα πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις από επίσημα χείλη, για την εκκίνηση του, μέσω ΣΔΙΤ, όπως είχαμε προκρίνει, ως βέλτιστη λύση και στο πρόσφατο παρελθόν. Ευελπιστούμε, να ακούσουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα βρίσκεται στις 20 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, τι μέλλει γενέσθαι με την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Αναμφίβολα, κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για το τι θέλει ο ένας, ή ο άλλος φορέας και προπάντων η παραφιλολογία, γύρω από το έργο της ανάπλασης και να ξεκινήσουν τα έργα.

Είκοσι χρόνια, κατά τα οποία συζητείται η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που θα επαναλάβω, είναι αναπτυξιακής πνοής για την πόλη και την εθνική οικονομία, είναι πολλά!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04-05.05.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία