
Ισοπαλία 1-1 στο Άμστερνταμ με αντίπαλο τον Άγιαξ. Στο 73ο λεπτό το χρυσό γκολ του Ιβιτς.
Του Γιώργου Κουβεντίδη
Στέρεες βάσεις για πρόκριση στα πλει οφ του Champions League έβαλε ο ΠΑΟΚ. Η ισοπαλία με σκορ 1-1 από τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ Αρένα έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του δικεφάλου αφού πέρα από το εκτός έδρας γκολ, έχει και το πλεονέκτημα της Τούμπας -κι αυτό σημαίνει πολλά…
Ο ΠΑΟΚ έβαλε το καλό ευρωπαϊκό του κοστούμι μόνο για ένα ημίχρονο, όμως τελικά αυτό ήταν αρκετό. Για να φτάσει ο δικέφαλος να προσθέσει μια ακόμη χρυσή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του, χρειάστηκε να περάσει δύσκολες στιγμές. Το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο ήταν εφιαλτικό: ο Άγιαξ έκανε -στην
κυριολεξία- ότι ήθελε, όποτε ήθελε κι ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, το σκορ δεν ξέφυγε από το 1-0. Το ποδόσφαιρο θέλει τύχη κι ο δικέφαλος μέσα στη ατυχία του (λάθος Χαλκιά στο γκολ, τραυματισμός και αναγκαστική αλλαγή) βρήκε αξιόπιστη λύση: ο Ντάριο Κρέσιτς άρπαξε την ευκαιρία και δύσκολα θα βγει από την ενδεκάδα.
Ό,τι δεν κατάφεραν οι Ολλανδοί, τους το πρόσφερε ο Χαλκιάς στο 14ο λεπτό με την λανθασμένη έξοδό του. Η μπάλα του έφυγε από τα χέρια, έφτασε στην περιοχή, ο Τσιρίλο με κεφαλιά έδωσε ιδανική ασίστ στον Σουάρεζ κι ο Ουρουγουανός με ανάποδο ψαλίδι άνοιξε το σκορ: 1-0. Στην εξέλιξη της φάσης ο Χαλκιάς τραυματίστηκε στο χέρι και αντικαταστάθηκε από τον Κρέσιτς. Σουάρες και Σουλεϊμάνι απειλούσαν συνεχώς αλλά ο Κρέσιτς ήταν πάντα εκεί για να κρατάει το 1-0, σκορ με το οποίο οι δυο αντίπαλοι πήγαν στα αποδυτήρια.
Και ξαφνικά, σαν να μην υπήρχε το πρώτο, στο δεύτερο ημίχρονο όλα άλλαξαν: Η αλάνθαστη αμυντική λειτουργία, η πίεση στη μεσαία γραμμή ήταν ασφυκτική, ο Άγιαξ βραχυκυκλώθηκε -τον βοήθησε και ο… Γιόλ με τις γρήγορες αλλαγές του- κι όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΟΚ ήταν κοντά στο γκολ. Αυτό ήρθε στο 73΄, όταν ο Σαλπιγγίδης πάσαρε στον -κρυφό επιθετικό- Ίβιτς και ο Σέρβος με πλασέ στην κίνηση άφησε άγαλμα τον Στεκέλενμπουργκ: 1-1, με τις κερκίδες των παοκτσήδων να κοχλάζουν… Και να φανταστεί κανείς ότι λίγο πριν, ο σκόρερ είχε ζητήσει αλλαγή λόγω εξάντλησης.
Κίτρινες κάρτες: Εμάνουελσον 11΄, Μπουσαϊντί 34΄, Βιτόλο 61΄, Ενόχ 69΄, Βερτόχεν 77΄, Σουάρεζ 81΄.
Άγιαξ: Στεκέλενμπουργκ, Βαν Ντερ Βιλ, Ανίτα, Βερντόνγκεν, Αλντερβέιρελτ, Ενό, Σουλεϊμάνι, Ντε Γιονγκ, Εμάνουελσον, Λίντγκρεν, Σουάρεζ.
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Μπουσαϊντί, Σνάουτσνερ, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Βιεϊρίνια, Σορλέν, Ίβιτς, Σαλπιγγίδης
Δερμιτζάκης: Δίκαιο αποτέλεσμα
"Θέλαμε ένα θετικό αποτέλεσμα για να ζητήσουμε κάτι καλύτερο στον επαναληπτικό. Στο πρώτο μέρος δεν ήμασταν καλοί, αλλά συζητήσαμε τα προβλήματα στα αποδυτήρια, τα λύσαμε, είδαμε όλοι ότι στο δεύτερο μέρος οι παίκτες έκαναν το καλύτερο και τελικά πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, το οποίο ήταν και δίκαιο"
Ένταση έξω απο το γήπεδο
Ασπρόμαυρο χρώμα απέκτησε από χθες το πρωί το κέντρο του Άμστερνταμ. Περισσότεροι από δύο χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές πλατείας της πόλης, οι περισσότεροι στην πλατεία Νταμ, και με συνθήματα και τραγούδια σήκωσαν στο πόδι την πόλη, που τέτοιες ώρες
συνήθως κινείται σε ήρεμους ρυθμούς. Από νωρίς βέβαια η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη στους κεντρικούς δρόμους, ακόμη και με άλογα, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβει, καθώς η συνύπαρξη Ελλήνων και Ολλανδών ήταν ειρηνική. Τα πνεύματα οξύνθηκαν προς στιγμήν έξω από την Άμστερνταμ Αρένα, περίπου μιάμιση ώρα πριν αρχίσει το παιχνίδι. Η αστυνομία συγκέντρωσε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ έξω από το ένα πέταλο και ξαφνικά πλησίασαν προς το μέρος τους οπαδοί του Άγιαξ. Οι δύο πλευρές άρχισαν να ανταλλάσσουν συνθήματα, ώσπου οι Ολλανδοί κινήθηκαν προς την πλευρά των Ελλήνων και άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να απαντήσουν, αλλά η έφιππη αστυνομία επέβαλε σε χρόνο ρεκόρ την τάξη, συλλαμβάνοντας δύο οπαδούς του Άγιαξ. Την ίδια ώρα σε άλλες πλευρές του γηπέδου οι οπαδοί των δύο ομάδων συνυπήρχαν ειρηνικά και περνούσαν μαζί τον χρόνο τους στα μαγαζιά που βρίσκονται δίπλα στην αρένα. Ήρεμα ήταν τα πράγματα και μέσα στο γήπεδο. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, που τελικώς ξεπέρασαν τους 3.000, γέμισαν την κερκίδα τους σχεδόν μία ώρα πριν από τη σέντρα και δεν σταμάτησαν να τραγουδούν. Μάλιστα, οι φίλοι του Άγιαξ μπήκαν τελευταία στιγμή στο γήπεδο και μέχρι τότε οι παοκτσήδες έπαιζαν μόνοι τους στην αρένα!