Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση

Δημήτρης Κούρος: Πιο φιλέλληνες από ό,τι νομίζουμε οι Γερμανοί

Οικονομία
Ημερομηνία: 06/06/2010

Αναφέρει στη “ΜτΚ” ο γενικός γραμματέας του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Συνδέσμου. Στη φωτογραφία με τη συντάκτρια της "ΜτΚ".

Συνέντευξη στη Μαρία Μαθιοπούλου
 
Περισσότερο φιλέλληνες από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, παρά τη φήμη που τους ακολουθεί τελευταία, είναι οι Γερμανοί, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στη “ΜτΚ” ο γενικός γραμματέας του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Συνδέσμου και πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Εξωτερικού Δημήτρης Κούρος.
Ο ίδιος τονίζει πως δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τις οικονομικές σχέσεις που δένουν τις δύο χώρες, ενώ υπογραμμίζει την ύπαρξη και τον σημαντικό οικονομικό ρόλο που παίζει στη Γερμανία ο ελληνικός πληθυσμός. Εκτιμά μάλιστα ότι στο άμεσο μέλλον οι ελληνογερμανικοί δεσμοί θα είναι πάλι το ίδιο στενοί με το πρόσφατο παρελθόν.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα που έχει ο μέσος Γερμανός για την Ελλάδα;
Η εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία δεν είναι αυτή τη στιγμή πολύ θετική. Αρχισε να διαμορφώνεται όταν κάποια λαϊκά φύλλα άρχισαν να δυσφημούν τη χώρα μας και κάποιοι τρίτης και τέταρτης σειράς πολιτικοί, τους οποίους ούτε εμείς γνωρίζαμε, έκαναν τις γνωστές δηλώσεις περί πώλησης των νησιών μας.
Έτσι δημιουργήθηκε μεταξύ των απλών ανθρώπων η εντύπωση πως οι Γερμανοί δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, ότι υπάρχει αντιγερμανικό κλίμα. Αυτοί που ξέρουν όμως τι συμβαίνει στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι φίλα προσκείμενοι. Πιστεύω πως, αν περάσουν ένας δύο μήνες και σταματήσουν τα δημοσιεύματα, θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση. Η Γερμανία είναι φίλη χώρα προς την Ελλάδα και οι Γερμανοί πολύ πιο φιλέλληνες από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς αλλά και σε σχέση με τη φήμη που τους ακολουθεί. Ο χαρακτηρισμός “φιλότουρκοι” απευθύνεται κυρίως στην πολιτική ηγεσία και όχι στον λαό.
Και στην Ελλάδα όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχουν 350.000 Έλληνες που ζουν και διαθέτουν πολύ καλή φήμη στη Γερμανία. Δεν πρέπει να αφήνουμε να μας διαβάλλουν, ούτε να μπαίνουμε σε μια αέναη συζήτηση και κόντρα χωρίς λόγο.
Στην Ελλάδα υπάρχει γερμανική επενδυτική παρουσία, οι Γερμανοί διαθέτουν τουριστικές κατοικίες επί ελληνικού εδάφους, ενώ συνιστούν πλούσια δεξαμενή άντλησης τουριστών. Δεν έχει νόημα να τα διακινδυνεύουμε όλα αυτά.

Αυτή τη δύσκολη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον από το επιχειρηματικό δυναμικό της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία να στηρίξει με κάποιον τρόπο την Ελλάδα;
Ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία μπορεί να γίνει επενδυτικός πόλος για την Ελλάδα. Δεχόμαστε στον σύνδεσμο πολλές ερωτήσεις για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από έλληνες ομογενείς στη Γερμανία. Άλλωστε η Ελλάδα δεν γίνεται αντικείμενο μόνο αρνητικής δημοσιότητας. Το επόμενο διάστημα ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά περιοδικά της χώρας θα έχει αφιέρωμα στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επενδυτικά, ειδικά μια τέτοια περίοδο. Θέλω να επισημάνω πως σήμερα στη Γερμανία οι έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες απασχολούν περίπου 110.000 εργαζόμενους, παράγοντας ετήσιο τζίρο 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια ευημερούσα επιχειρηματική κοινότητα. Οι Έλληνες αποτελούν πολύτιμο οικονομικό και ανθρώπινο κεφάλαιο στη Γερμανία, είναι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, κάτι που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο.
 


Η οδύσσεια των ξένων επενδυτών

Τι εμπόδια αντιμετωπίζει ένας Γερμανός επενδυτής στη χώρα μας;
Η νοοτροπία των ελληνικών επενδυτικών αρχών να παρουσιάζουν τα αρνητικά της χώρας μας, προκαλώντας αμηχανία στους ξένους επενδυτές, είναι, κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πρόβλημα. Διαπιστώνω επίσης ότι πολλές φορές έλληνες γερμανομαθείς, που προσφέρουν σε γερμανούς επενδυτές τις υπηρεσίες τους ως ενδιάμεσοι, δημιουργούν ένα τέτοιο κλίμα, ότι στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται διαφορετικά και θέλουν... άλλο χειρισμό. Δεκαπέντε χρόνια που συναλλάσσομαι με την Ελλάδα δεν χρειάστηκε να εμπλακώ σε καμία οικονομική δοσοληψία. Χρειάζεται βέβαια πάντα να γνωρίζεις κάποιον που να μπορεί να πιέσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Έχουμε επίσης δει σε επενδυτικές ημερίδες που διοργανώνονται στη Γερμανία διάφορους επιτήδειους από την Ελλάδα να πουλούν άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άλλο ένα στοιχείο που πείθει τους Γερμανούς ότι οι Έλληνες θέλουν να κάνουν δουλειές μόνο μεταξύ τους και με διαφορετικό τρόπο.
Και βέβαια τα προβλήματα δεν είναι μόνο των Γερμανών. Εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια μια ελβετική εταιρεία προσπαθεί να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρότζεκτ για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχή της Ζακύνθου. Οι επενδυτές έχουν δυσκολευτεί πολύ και ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν το επόμενο διάστημα, καθώς διαπιστώνουν πως το νομικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο και περισσότερο ορθώνει εμπόδια παρά διευκολύνει τις επενδύσεις.

Αναφέρεστε συχνά υπό τη δεύτερη ιδιότητά σας και στις δυσκολίες που κρύβει η αγορά ακινήτων στη χώρα μας...
Ναι, πράγματι. Θα ήθελα να επισημάνω την παράλογη ελληνική νομοθεσία που αφορά την αγορά ακινήτων για υπηκόους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και δη της Βόρειας Ελλάδας. Γιατί ένας Ελβετός που θέλει να φτιάξει ένα ξενοδοχείο στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική εν προκειμένω, να πρέπει να πάρει άδεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Πρέπει να καταργηθεί ο νόμος αυτός. Χώρες που χρειάζονται επενδύσεις και ξένα κεφάλαια δεν συμπεριφέρονται έτσι. Πρέπει να ξέρετε κάτι. Οι περισσότεροι σοβαροί ξένοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για τις επιδοτήσεις, ούτε βλέπουν περιστασιακά και κοντόφθαλμα τις επενδύσεις τους. Θέλουν ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, ξεκάθαρες εργασιακές σχέσεις και φορολόγηση κερδών που να μην είναι δυσανάλογα μεγάλη.
 


Οι ελληνογερμανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να είναι καλές

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι ελληνογερμανικές σχέσεις το επόμενο διάστημα;
Ήταν καλές οι ελληνογερμανικές σχέσεις και θα συνεχίσουν να είναι καλές. Πρέπει και εμείς όμως να ανταποκριθούμε στην καλή μας φήμη της φιλοξενίας και της ευγένειας που διέπει τον λαό μας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε πως επί γερμανικού εδάφους υπάρχει ένα ζωντανό ελληνικό κύτταρο που ευημερεί.