ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή Ανάσταση!

 04/05/2024 23:00

Εύχομαι να περάσουμε όλες και όλοι καλά και να γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας με υγεία και ηρεμία χωρίς προβλήματα. Μπαίνουμε σε περίοδο εκλογών που φαίνεται να έχει σχετικά μικρή σημασία για το εκλογικό σώμα, αλλά πρακτικά αυτό θα φανεί από του Θωμά και μετά.

Η εικόνα αυτή -του ενδιαφέροντος- δεν είναι ίδια παντού στις 27 χώρες της ΕΕ, αλλά οι εκλογές αυτές θα είναι κρίσιμες για το μέλλον. Θα πάμε άραγε προς την ενίσχυση της ΕΕ με τη μεταβολή της σε πολιτικό θεσμό ή θα γυρίσουμε προς τα πίσω αποδυναμώνοντάς την;

Ποιος θέλει το πρώτο και ποιος το δεύτερο; Από τις πολιτικές ομάδες στον ένα ή στον άλλο βαθμό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-Χριστιανοδημοκράτες(ΝΔ), η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (ΠΑΣΟΚ), το Renew Europe και η ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία είναι προς το πρώτο -δηλαδή την ενίσχυση. Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΛ-ΛΥ) και η ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας είναι προς το δεύτερο -δηλαδή την αποδόμηση και η ομάδα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) κάπου ενδιάμεσα.

Σήμερα οι πρώτοι έχουν 500 από τις 700 έδρες. Στην Ελλάδα 10 από τις 21 έδρες.

Καλό είναι πριν αποφασίσουμε να δούμε τι λένε για το κεντρικό ερώτημα τα 31 κόμματα που κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές. Να μην μπλέξουμε την εσωτερική πολιτική και να μη νομίζουμε ότι κάνουμε δημοψήφισμα για την ελληνική κυβέρνηση. Να δούμε και ποιον/ποια θα ψηφίσουμε με βάση τη δυνατότητα να συμβάλλουν σε αυτό που εμείς θέλουμε.

Θα ψηφίσουμε; Το 2019 -που οι εκλογές ήταν μαζί με τις εκλογές Αυτοδιοίκησης ψήφισε το 60% (δηλαδή 6 εκατομμύρια από τα 8 που είναι στο εσωτερικό της χώρας). Μάλλον θα ψηφίσουν λιγότεροι (πέρσι τον Ιούνιο ψήφισαν 5,3 εκατομμύρια). Το ενθαρρυντικό είναι ότι από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα σε 500 μαθητές Λυκείου (Β και Γ τάξης) το 70% δηλώνει ότι θα ψηφίσει! Όπως και με τα αντίστοιχα στοιχεία στην έρευνα του 2019.

Τη Μεγάλη Δευτέρα έληξε η προθεσμία για δήλωση επιστολικής ψήφου. Σχεδόν 150 χιλιάδες στο εσωτερικό δήλωσε ότι θα ψηφίσει επιστολικά. Από τα 8 εκατομμύρια. Στην έρευνα που αναφέραμε πριν σχεδόν 10% (50 από τους 500) δηλώνει ότι θα ψηφίσει επιστολικά. Μην ξεχνάμε ότι τέλος Μαΐου αρχίζουν οι ιερές Πανελλήνιες.

Από τα 2 εκατομμύρια εκτός Ελλάδας δήλωσαν σχεδόν 50 χιλιάδες να ψηφίσουν επιστολικά. Διπλάσιοι και παραπάνω από τους 25 χιλιάδες που είχαν δηλώσει να ψηφίσουν το 2023 σε ειδικά εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, αλλά λίγοι!

Πόσοι τελικά από τους 200 χιλιάδες θα ψηφίσουν, θα το δούμε.

Σήμερα με την Ανάσταση του Κυρίου ας ελπίσουμε και την «Ανάσταση» του πολιτικού μας συστήματος με την διεύρυνση της συμμετοχής και την άνοδο του ενδιαφέροντός μας!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04-05.05.2024