ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη «πρωταγωνίστρια» στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Οι δέκα υποψήφιοι από την πόλη μιλούν στη «ΜτΚ» για το διακύβευμα των εκλογών

 30/04/2024 07:00

Η Θεσσαλονίκη «πρωταγωνίστρια» στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Βαγγέλης Στολάκης

Πριν λίγες ημέρες, και μάλιστα την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για περιοδεία, η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωνε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μέσα σε αυτή την τελευταία «οχτάδα» οι δύο ήταν Θεσσαλονικείς. 

Συνολικά οι δέκα εκ των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη του σταυρού ενόψει των κρίσιμων για το κόμμα ευρωεκλογών έλκουν την καταγωγή τους, ζουν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην πόλη.

Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» στελέχη του κόμματος το γεγονός ότι περίπου το 25% των υποψηφίων ευρωβουλευτών είναι Θεσσαλονικείς, πράγμα που σημαίνει ότι η πόλη υπερεκπροσωπείται στην «πράσινη» λίστα, δείχνει το ενδιαφέρον του κόμματος για την περιοχή για διάφορους λόγους. 

Πρώτον, στην Α’ Περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2023 κατέγραψε, όπως εξάλλου και στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα χαμηλά ποσοστά, κάτι που από το πλήθος των υποψηφίων επιχειρούν οι ιθύνοντες να ανατρέψουν. Δεύτερον, η απόφαση Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στην πρώτη περιφέρεια αφήνοντας εκτός τον έμπειρο κοινοβουλευτικό Χάρη Καστανίδη προκάλεσε... γκρίνιες τις οποίες οι «πράσινοι» επιχειρούν να μετριάσουν.

Σήμερα, οι 10 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη μιλούν στη «ΜτΚ» για το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης, τα προβλήματα της πόλης και τις προτάσεις τους.


zagorakis.jpg

Θοδωρής Ζαγοράκης

Ευρωβουλευτής

Στη σημερινή συγκυρία της γενικευμένης αστάθειας, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι εξαιρετικά σημαντικές για την πορεία της Ευρώπης και της Ελλάδας. Στη χάραξη των νέων στρατηγικών, η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα, δυνατή, με λόγο που να ακούγεται και να επηρεάζει τις αποφάσεις. 

Και οι νέες αυτές στρατηγικές πρέπει να έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη και τις ανάγκες του και όχι τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Την οικονομία, την υγεία, τις σύγχρονες δεξιότητες, τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη βιωσιμότητα. 

Η Θεσσαλονίκη υστερεί σε όλα τα επίπεδα υποδομών και παροχών πάρα τις διακηρύξεις περί του αντίθετου. Είναι αμφίβολο αν πρόκειται να δοθεί για την πόλη έστω και το 3% από τα 70 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει αυτά που της αξίζουν και η Ευρώπη είναι ο δρόμος.


xrisogonos.jpg

Κώστας Χρυσόγονος

Πρώην ευρωβουλευτής, Συνταγματολόγος


Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία γίνονται ακόμη πιο αισθητά από ό,τι αλλού, επειδή την εποχή της οικονομικής ανόδου της χώρας (δεκαετία του 1990 και πρώτο μισό εκείνης του 2000) η ανάπτυξη εδώ ήταν αναιμική, ενώ στη συνέχεια η κρίση εκδηλώθηκε με μεγάλη δριμύτητα. 

Η οικονομική υστερία συνδέεται και με την πολιτική υποαντιπροσώπευση, αφού π.χ. στις κυβερνήσεις Τσίπρα (2015-2019) και Μητσοτάκη (2019-σήμερα) πολιτικοί προερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη δεν κατέλαβαν καμία καίριας σημασίας υπουργική θέση. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούν μια ευκαιρία για τους πολίτες να εκτιμήσουν και αυτή τη διάσταση, προτιμώντας πρόσωπα υποψηφίους με δεσμούς με τη Βόρεια Ελλάδα και άρα αυξημένη ευαισθησία για τα θέματά της. 

Και βέβαια το ζητούμενο είναι να αντιληφθούν ότι όλοι οι ευρωβουλευτές είναι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κέντρο λήψης αποφάσεων και άρα πρέπει να στείλουμε εκεί πρόσωπα με γνώσεις και εμπειρία, ικανά να επιτύχουν ωφέλιμα αποτελέσματα για τη χώρα και τους ανθρώπους της.


zarwtiadhs.jpg

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Καθηγητής ΑΠΘ


Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος, τελεί σε μία μονίμως βαθαίνουσα, πολυδιάσταση, συστημική κρίση που οι πολίτες τη βιώνουν άμεσα: η διαρκώς μειούμενη αγοραστική δύναμη και η οικονομική τους εξαθλίωση, η χειραγώγηση και ακύρωση των βασικών πυλώνων της σύγχρονης δημοκρατίας, η συνεχής έξαρση των πολεμικών συγκρούσεων και η απαράδεκτη συνέχεια γενοκτονικών εγκλημάτων στην περιοχή μας, η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση. 

Την ίδια στιγμή όμως η εξέλιξη της γνώσης και της τεχνολογίας και τα κοινωνικά κινήματα μας δίνουν τα εργαλεία για την προοδευτική στροφή, για την επαναστατική αντιστροφή του συστημικού κατήφορου της ανθρωπότητας. Είναι ποια καιρός για τη μεγάλη, ανατρεπτική, προοδευτική αλλαγή. Είναι ζήτημα επιβίωσης! 

Το διακύβευμα λοιπόν των επερχόμενων ευρωεκλογών είναι απλό: να επιλέξουμε αυτές κι αυτούς που έχουν τη γνώση, την τόλμη και την ικανότητα να υπερασπιστούν την προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ειρήνης, με αυταπάρνηση και με μόνη δέσμευση αυτήν απέναντι στους πολίτες, την κοινωνία και τη φύση.


alirh.jpeg

Χριστίνα Αλίρη

Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου


Οι ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι μία μοναδική διπλή ευκαιρία να αλλάξουμε κάτι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ευρώπη πρέπει να αποδυναμωθούν οι συντηρητικές δυνάμεις που ευθύνονται εδώ και δύο δεκαετίες που κυριαρχούν, για το γεγονός ότι η Ένωση πλέον δεν γοητεύει κανέναν.

Για το γεγονός ότι έχει χάσει την αίγλη της, για το γεγονός ότι οι λαοί την νιώθουν μακριά τους, δυσκίνητη και αδύναμη ή αργή να αντιμετωπίσει τις νέες πλανητικές προκλήσεις. Γιατί όταν πλειοψηφούσαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι σοσιαλιστές είχαμε μια Ένωση πολύ πιο αποτελεσματική, αλληλέγγυα, με όραμα και πολιτικές που έφταναν σε κάθε χώρα, σε κάθε περιφέρεια, σε όλους ανεξαιρέτως. 

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι μια συστηματική επένδυση στις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης ισοδυναμεί με μια επωφελή εθνική στρατηγική. Η πόλη μας -με άλλες πολιτικές, με πόρους και έργα υποδομής μπορεί και πρέπει να παίξει τον ρόλο του κόμβου σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. 

Κέντρο επιχειρηματικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό, εμπορικό. Η πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας την έχουν καταδικάσει χρόνια τώρα σε ρόλο κομπάρσου, σε δευτερεύοντα ρόλο υποδοχής τουριστών του Σαββατοκύριακου (που χρήσιμοι είναι και αυτοί) αλλά χωρίς καμία φιλοδοξία. Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς ισχυρή Μακεδονία και Θεσσαλονίκη και αυτό είναι εθνική υπόθεση.


plesia.jpeg

Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Σε μία συγκυρία που όλοι εστιάζουμε στην καθημερινότητα και τις δυσκολίες της καλούμαστε όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές φέτος να απαντήσουμε σε ένα κομβικό ερώτημα: Γιατί να έρθω να ψηφίσω και τι ακριβώς θα αλλάξει; Θα αλλάξουν πολλά. Στις 9 Ιουνίου θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το κοινωνικό πρόσημο που θέλουμε να έχει η Ευρώπη και η χώρα μας. 

Είναι η ευκαιρία που έχουμε, ώστε η Ευρώπη να πάρει μία ρότα που θα προωθεί την ανάπτυξη με ανθρωποκεντρικά κριτήρια. Επίσης, είναι η ευκαιρία μας να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την αναγκαιότητα της πολυφωνίας εσωτερικά στην Ελλάδα, ώστε η αλαζονεία της Νέα Δημοκρατίας να περιορισθεί. Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης πρέπει είναι πρωταγωνιστικός. 

 Το ΠΑΣΟΚ με τις υποψηφιότητες από την πόλη μας δείχνει την σημασία της στις επικείμενες εκλογές. Η ευκαιρία που μας δίνεται είναι σημαντική και πρέπει να την κερδίσουμε με μαζική συμμετοχή στις κάλπες του Ιούνη.


adamou.jpeg

Κωνσταντίνα Αδάμου

Πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Ιστορικός


Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να δυναμώσει η δημοκρατική και προοδευτική φωνή μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Έχοντας διατελέσει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου (2019-2023) και ούσα Ιστορικός με Μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας την άνοδο της Ακροδεξιάς σε διάφορα κράτη-μέλη και έχοντας δίπλα μας δύο μαινόμενους πολέμους. 

Γι’ αυτόν το λόγο οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν πρέπει να έχουν γνώσεις διαχείρισης τέτοιων κρίσεων και οι πολιτικές που εκφράζουν να είναι για όλους τους πολίτες, και όχι για τους λίγους. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, δημοκρατικές και μελετημένες, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όλων των πολιτών. 

Κύριο θέμα στην ατζέντα μας είναι η στεγαστική πολιτική- κοινωνική κατοικία, ώστε να μη βρεθούν οικογένειες, νέα ζευγάρια και φοιτητές σε αδιέξοδο. Επίσης πιστεύω ακράδαντα πως μόνο με τη δημοκρατική πράσινη ανάπτυξη μπορούμε να διαχειριστούμε ουσιαστικά την κλιματική κρίση και τις συνέπειες της. 

Για τη Θεσσαλονίκη μας και όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε κονδύλια για έργα ανάπτυξης, καθώς η Κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά τα δώσει αλλού τα χρήματα που έλαβε από το Ταμείο Ανάκαμψης.


samara.jpeg

Μυρτώ Σαμαρά

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Στις 9 Ιουνίου έχουμε ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, παρόν στις διαδικασίες διεύρυνσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, συμμετέχει με άλλους 32 κομματικούς σχηματισμούς στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. 

Αυτή είναι η ακτινογραφία της επικείμενης κάλπης, παρά την παραμόρφωση της πραγματικότητας από την κυβέρνηση, η οποία μεθοδευμένα οδηγεί τη συζήτηση σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης, με μισόλογα, ψευδεπίγραφα δίπολα και την εικόνα να περισσεύει. Κατάγομαι από την Αλιστράτη Σερρών και τη Δράμα. 

Μεγάλωσα στην Καλαμαριά. Έχω ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συν-εργάζομαι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με φοιτητές, υγειονομικούς και φυσικά τους ασθενείς μου. Άρα, οι αναφορές μου δεν ορίζονται μονοδιάστατα, ούτε η ίδια είμαι τέτοιος άνθρωπος. 

Ως Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπεύτρια έχω μάθει να ακούω, γιατί μόνο έτσι μπορώ να θεραπεύω. Ως πολιτικός θέλω να συνδιαμορφώσω, με διαφάνεια και λογοδοσία, την κοινωνική ατζέντα που ως παράταξη βάζουμε ψηλά και με χρήσιμες πρωτοβουλίες η δήθεν μακρινή Ευρώπη να έρθει πιο κοντά στην Ελλάδα.


xylouris.jpeg

Νίκος Ξυλούρης

Γιατρός


Οι ευρωεκλογές αποτελούν έναν κρίσιμο θεσμό για τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς διαμορφώνουν τη σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο επηρεάζει αποφασιστικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πολιτική. 

Η συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι καθοριστική για την εκπροσώπηση των εθνικών και περιφερειακών συμφερόντων στην Ευρώπη. Οι εκλογές αυτές αποτελούν ευκαιρία για την Ελλάδα να επηρεάσει θεμελιώδη ζητήματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η μεταναστευτική πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή ασφάλεια. 

Επομένως, το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Ελλάδα είναι η δυνατότητα να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στη σχεδίαση και την εξασφάλιση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις των πολιτών της. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί ακόμα μία φορά να αποτελέσει πρωταγωνιστή της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


arnaoutoglou.png

Σάκης Αρναούτογλου

Δημοσιογράφος, εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας και Κλιματικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης


Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών του 2024 είναι πολυσύνθετο και περιλαμβάνει πολιτικές προτεραιότητες. Μία από αυτές είναι το πράσινο σύμφωνο, το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε επιβράδυνση της υλοποίησης του καθώς η στροφή προς τα δεξιά που αναμένεται στην Ευρώπη ίσως οδηγήσει σε αλλαγή στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. 

Η ενεργειακή κρίση καθώς και η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα θα αποτελούν καίρια ζητήματα με διαφορετικές προσεγγίσεις από τα πολιτικά κόμματα. Ψηλά στην ατζέντα θα παραμείνουν η ανάκαμψη από την πανδημία και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με εστίαση στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη ενώ παράλληλα η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα αποτελούν σημαντικά ζητήματα, με αφορμή σκάνδαλα και υποκλοπές και με τα κοινωνικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη και η ίση μεταχείριση, να έρχονται συχνά πυκνά στο προσκήνιο, με έντονες αντιπαραθέσεις. 

Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ενίσχυση της ΕΕ και η θέση της στον κόσμο θα τεθούν στο τραπέζι, με διαφορετικές απόψεις για τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα και την αυτονομία των κρατών ενώ βασικές προκλήσεις θα αποτελέσουν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και η λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί κρίσιμο γεωγραφικό κρίκο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.


tanimanidoi.jpg

Στεφανία Τανιμανίδου

Πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης


Μετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι οι ευρωβουλευτές μας στο πλαίσιο και της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, πρέπει να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ένα μοναδικό βηματισμό, κατά τη γνώμη μου, το δικό της ευρωπαϊκό βηματισμό, με τη δική της ουσιαστική και πολιτική ταυτότητα, μία Ευρώπη ισχυρή σε θέματα διπλωματίας, οικονομίας, εσωτερικής ασφάλειας, άμυνας και σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Και αυτό το τελευταίο είναι ένα θέμα σοβαρό, του οποίου ζούμε και βιώνουμε τις επιπτώσεις. Όταν αναφερόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εννοούμε μία Ευρώπη πραγματικά ενωμένη. 

Οι ραγδαίες αλλαγές, ο κατακερματισμός και τα όποια επιμέρους συμφέροντα εθνικών κρατών που δεν ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, δεν βοήθησαν και δεν βοηθούν την Ευρώπη. Είναι μονόδρομος μία πραγματικά και ουσιαστικά ενωμένη Ευρώπη. 

Έτσι πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί προσπαθώντας να βρούμε λοιπόν ξανά την αφετηρία μας. Όσον αφορά τον ιδιαίτερο ρόλο της Θεσσαλονίκης, θέτουμε στόχους, ώστε να είναι ένας κόμβος αναπτυξιακός, κόμβος συνδεσιμότητας για την ευρύτερη περιοχή. Κόμβος ουσιώδης των συνεργειών, στον τομέα των μεταφορών, στον τομέα των δικτύων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωτοπορήσει, έχοντας μία ιστορία 2300 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού. Αυτό είναι θέμα όλων των ευρωβουλευτών, της Μακεδονίας και τη Βόρειας Ελλάδας, έτσι ώστε να αναδειχτεί σε παγκόσμια κλίμακα ο στρατηγικός της ρόλος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024

Πριν λίγες ημέρες, και μάλιστα την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για περιοδεία, η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωνε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μέσα σε αυτή την τελευταία «οχτάδα» οι δύο ήταν Θεσσαλονικείς. 

Συνολικά οι δέκα εκ των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη του σταυρού ενόψει των κρίσιμων για το κόμμα ευρωεκλογών έλκουν την καταγωγή τους, ζουν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην πόλη.

Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» στελέχη του κόμματος το γεγονός ότι περίπου το 25% των υποψηφίων ευρωβουλευτών είναι Θεσσαλονικείς, πράγμα που σημαίνει ότι η πόλη υπερεκπροσωπείται στην «πράσινη» λίστα, δείχνει το ενδιαφέρον του κόμματος για την περιοχή για διάφορους λόγους. 

Πρώτον, στην Α’ Περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2023 κατέγραψε, όπως εξάλλου και στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα χαμηλά ποσοστά, κάτι που από το πλήθος των υποψηφίων επιχειρούν οι ιθύνοντες να ανατρέψουν. Δεύτερον, η απόφαση Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στην πρώτη περιφέρεια αφήνοντας εκτός τον έμπειρο κοινοβουλευτικό Χάρη Καστανίδη προκάλεσε... γκρίνιες τις οποίες οι «πράσινοι» επιχειρούν να μετριάσουν.

Σήμερα, οι 10 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη μιλούν στη «ΜτΚ» για το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης, τα προβλήματα της πόλης και τις προτάσεις τους.


zagorakis.jpg

Θοδωρής Ζαγοράκης

Ευρωβουλευτής

Στη σημερινή συγκυρία της γενικευμένης αστάθειας, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι εξαιρετικά σημαντικές για την πορεία της Ευρώπης και της Ελλάδας. Στη χάραξη των νέων στρατηγικών, η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα, δυνατή, με λόγο που να ακούγεται και να επηρεάζει τις αποφάσεις. 

Και οι νέες αυτές στρατηγικές πρέπει να έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη και τις ανάγκες του και όχι τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Την οικονομία, την υγεία, τις σύγχρονες δεξιότητες, τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη βιωσιμότητα. 

Η Θεσσαλονίκη υστερεί σε όλα τα επίπεδα υποδομών και παροχών πάρα τις διακηρύξεις περί του αντίθετου. Είναι αμφίβολο αν πρόκειται να δοθεί για την πόλη έστω και το 3% από τα 70 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει αυτά που της αξίζουν και η Ευρώπη είναι ο δρόμος.


xrisogonos.jpg

Κώστας Χρυσόγονος

Πρώην ευρωβουλευτής, Συνταγματολόγος


Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία γίνονται ακόμη πιο αισθητά από ό,τι αλλού, επειδή την εποχή της οικονομικής ανόδου της χώρας (δεκαετία του 1990 και πρώτο μισό εκείνης του 2000) η ανάπτυξη εδώ ήταν αναιμική, ενώ στη συνέχεια η κρίση εκδηλώθηκε με μεγάλη δριμύτητα. 

Η οικονομική υστερία συνδέεται και με την πολιτική υποαντιπροσώπευση, αφού π.χ. στις κυβερνήσεις Τσίπρα (2015-2019) και Μητσοτάκη (2019-σήμερα) πολιτικοί προερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη δεν κατέλαβαν καμία καίριας σημασίας υπουργική θέση. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούν μια ευκαιρία για τους πολίτες να εκτιμήσουν και αυτή τη διάσταση, προτιμώντας πρόσωπα υποψηφίους με δεσμούς με τη Βόρεια Ελλάδα και άρα αυξημένη ευαισθησία για τα θέματά της. 

Και βέβαια το ζητούμενο είναι να αντιληφθούν ότι όλοι οι ευρωβουλευτές είναι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κέντρο λήψης αποφάσεων και άρα πρέπει να στείλουμε εκεί πρόσωπα με γνώσεις και εμπειρία, ικανά να επιτύχουν ωφέλιμα αποτελέσματα για τη χώρα και τους ανθρώπους της.


zarwtiadhs.jpg

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Καθηγητής ΑΠΘ


Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος, τελεί σε μία μονίμως βαθαίνουσα, πολυδιάσταση, συστημική κρίση που οι πολίτες τη βιώνουν άμεσα: η διαρκώς μειούμενη αγοραστική δύναμη και η οικονομική τους εξαθλίωση, η χειραγώγηση και ακύρωση των βασικών πυλώνων της σύγχρονης δημοκρατίας, η συνεχής έξαρση των πολεμικών συγκρούσεων και η απαράδεκτη συνέχεια γενοκτονικών εγκλημάτων στην περιοχή μας, η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση. 

Την ίδια στιγμή όμως η εξέλιξη της γνώσης και της τεχνολογίας και τα κοινωνικά κινήματα μας δίνουν τα εργαλεία για την προοδευτική στροφή, για την επαναστατική αντιστροφή του συστημικού κατήφορου της ανθρωπότητας. Είναι ποια καιρός για τη μεγάλη, ανατρεπτική, προοδευτική αλλαγή. Είναι ζήτημα επιβίωσης! 

Το διακύβευμα λοιπόν των επερχόμενων ευρωεκλογών είναι απλό: να επιλέξουμε αυτές κι αυτούς που έχουν τη γνώση, την τόλμη και την ικανότητα να υπερασπιστούν την προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ειρήνης, με αυταπάρνηση και με μόνη δέσμευση αυτήν απέναντι στους πολίτες, την κοινωνία και τη φύση.


alirh.jpeg

Χριστίνα Αλίρη

Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου


Οι ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι μία μοναδική διπλή ευκαιρία να αλλάξουμε κάτι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ευρώπη πρέπει να αποδυναμωθούν οι συντηρητικές δυνάμεις που ευθύνονται εδώ και δύο δεκαετίες που κυριαρχούν, για το γεγονός ότι η Ένωση πλέον δεν γοητεύει κανέναν.

Για το γεγονός ότι έχει χάσει την αίγλη της, για το γεγονός ότι οι λαοί την νιώθουν μακριά τους, δυσκίνητη και αδύναμη ή αργή να αντιμετωπίσει τις νέες πλανητικές προκλήσεις. Γιατί όταν πλειοψηφούσαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι σοσιαλιστές είχαμε μια Ένωση πολύ πιο αποτελεσματική, αλληλέγγυα, με όραμα και πολιτικές που έφταναν σε κάθε χώρα, σε κάθε περιφέρεια, σε όλους ανεξαιρέτως. 

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι μια συστηματική επένδυση στις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης ισοδυναμεί με μια επωφελή εθνική στρατηγική. Η πόλη μας -με άλλες πολιτικές, με πόρους και έργα υποδομής μπορεί και πρέπει να παίξει τον ρόλο του κόμβου σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. 

Κέντρο επιχειρηματικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό, εμπορικό. Η πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας την έχουν καταδικάσει χρόνια τώρα σε ρόλο κομπάρσου, σε δευτερεύοντα ρόλο υποδοχής τουριστών του Σαββατοκύριακου (που χρήσιμοι είναι και αυτοί) αλλά χωρίς καμία φιλοδοξία. Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς ισχυρή Μακεδονία και Θεσσαλονίκη και αυτό είναι εθνική υπόθεση.


plesia.jpeg

Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Σε μία συγκυρία που όλοι εστιάζουμε στην καθημερινότητα και τις δυσκολίες της καλούμαστε όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές φέτος να απαντήσουμε σε ένα κομβικό ερώτημα: Γιατί να έρθω να ψηφίσω και τι ακριβώς θα αλλάξει; Θα αλλάξουν πολλά. Στις 9 Ιουνίου θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το κοινωνικό πρόσημο που θέλουμε να έχει η Ευρώπη και η χώρα μας. 

Είναι η ευκαιρία που έχουμε, ώστε η Ευρώπη να πάρει μία ρότα που θα προωθεί την ανάπτυξη με ανθρωποκεντρικά κριτήρια. Επίσης, είναι η ευκαιρία μας να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την αναγκαιότητα της πολυφωνίας εσωτερικά στην Ελλάδα, ώστε η αλαζονεία της Νέα Δημοκρατίας να περιορισθεί. Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης πρέπει είναι πρωταγωνιστικός. 

 Το ΠΑΣΟΚ με τις υποψηφιότητες από την πόλη μας δείχνει την σημασία της στις επικείμενες εκλογές. Η ευκαιρία που μας δίνεται είναι σημαντική και πρέπει να την κερδίσουμε με μαζική συμμετοχή στις κάλπες του Ιούνη.


adamou.jpeg

Κωνσταντίνα Αδάμου

Πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Ιστορικός


Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να δυναμώσει η δημοκρατική και προοδευτική φωνή μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Έχοντας διατελέσει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου (2019-2023) και ούσα Ιστορικός με Μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας την άνοδο της Ακροδεξιάς σε διάφορα κράτη-μέλη και έχοντας δίπλα μας δύο μαινόμενους πολέμους. 

Γι’ αυτόν το λόγο οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν πρέπει να έχουν γνώσεις διαχείρισης τέτοιων κρίσεων και οι πολιτικές που εκφράζουν να είναι για όλους τους πολίτες, και όχι για τους λίγους. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, δημοκρατικές και μελετημένες, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όλων των πολιτών. 

Κύριο θέμα στην ατζέντα μας είναι η στεγαστική πολιτική- κοινωνική κατοικία, ώστε να μη βρεθούν οικογένειες, νέα ζευγάρια και φοιτητές σε αδιέξοδο. Επίσης πιστεύω ακράδαντα πως μόνο με τη δημοκρατική πράσινη ανάπτυξη μπορούμε να διαχειριστούμε ουσιαστικά την κλιματική κρίση και τις συνέπειες της. 

Για τη Θεσσαλονίκη μας και όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε κονδύλια για έργα ανάπτυξης, καθώς η Κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά τα δώσει αλλού τα χρήματα που έλαβε από το Ταμείο Ανάκαμψης.


samara.jpeg

Μυρτώ Σαμαρά

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Στις 9 Ιουνίου έχουμε ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, παρόν στις διαδικασίες διεύρυνσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, συμμετέχει με άλλους 32 κομματικούς σχηματισμούς στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. 

Αυτή είναι η ακτινογραφία της επικείμενης κάλπης, παρά την παραμόρφωση της πραγματικότητας από την κυβέρνηση, η οποία μεθοδευμένα οδηγεί τη συζήτηση σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης, με μισόλογα, ψευδεπίγραφα δίπολα και την εικόνα να περισσεύει. Κατάγομαι από την Αλιστράτη Σερρών και τη Δράμα. 

Μεγάλωσα στην Καλαμαριά. Έχω ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συν-εργάζομαι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με φοιτητές, υγειονομικούς και φυσικά τους ασθενείς μου. Άρα, οι αναφορές μου δεν ορίζονται μονοδιάστατα, ούτε η ίδια είμαι τέτοιος άνθρωπος. 

Ως Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπεύτρια έχω μάθει να ακούω, γιατί μόνο έτσι μπορώ να θεραπεύω. Ως πολιτικός θέλω να συνδιαμορφώσω, με διαφάνεια και λογοδοσία, την κοινωνική ατζέντα που ως παράταξη βάζουμε ψηλά και με χρήσιμες πρωτοβουλίες η δήθεν μακρινή Ευρώπη να έρθει πιο κοντά στην Ελλάδα.


xylouris.jpeg

Νίκος Ξυλούρης

Γιατρός


Οι ευρωεκλογές αποτελούν έναν κρίσιμο θεσμό για τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς διαμορφώνουν τη σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο επηρεάζει αποφασιστικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πολιτική. 

Η συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι καθοριστική για την εκπροσώπηση των εθνικών και περιφερειακών συμφερόντων στην Ευρώπη. Οι εκλογές αυτές αποτελούν ευκαιρία για την Ελλάδα να επηρεάσει θεμελιώδη ζητήματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η μεταναστευτική πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή ασφάλεια. 

Επομένως, το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Ελλάδα είναι η δυνατότητα να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στη σχεδίαση και την εξασφάλιση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις των πολιτών της. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί ακόμα μία φορά να αποτελέσει πρωταγωνιστή της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


arnaoutoglou.png

Σάκης Αρναούτογλου

Δημοσιογράφος, εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας και Κλιματικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης


Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών του 2024 είναι πολυσύνθετο και περιλαμβάνει πολιτικές προτεραιότητες. Μία από αυτές είναι το πράσινο σύμφωνο, το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε επιβράδυνση της υλοποίησης του καθώς η στροφή προς τα δεξιά που αναμένεται στην Ευρώπη ίσως οδηγήσει σε αλλαγή στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. 

Η ενεργειακή κρίση καθώς και η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα θα αποτελούν καίρια ζητήματα με διαφορετικές προσεγγίσεις από τα πολιτικά κόμματα. Ψηλά στην ατζέντα θα παραμείνουν η ανάκαμψη από την πανδημία και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με εστίαση στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη ενώ παράλληλα η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα αποτελούν σημαντικά ζητήματα, με αφορμή σκάνδαλα και υποκλοπές και με τα κοινωνικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη και η ίση μεταχείριση, να έρχονται συχνά πυκνά στο προσκήνιο, με έντονες αντιπαραθέσεις. 

Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ενίσχυση της ΕΕ και η θέση της στον κόσμο θα τεθούν στο τραπέζι, με διαφορετικές απόψεις για τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα και την αυτονομία των κρατών ενώ βασικές προκλήσεις θα αποτελέσουν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και η λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί κρίσιμο γεωγραφικό κρίκο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.


tanimanidoi.jpg

Στεφανία Τανιμανίδου

Πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης


Μετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι οι ευρωβουλευτές μας στο πλαίσιο και της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, πρέπει να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ένα μοναδικό βηματισμό, κατά τη γνώμη μου, το δικό της ευρωπαϊκό βηματισμό, με τη δική της ουσιαστική και πολιτική ταυτότητα, μία Ευρώπη ισχυρή σε θέματα διπλωματίας, οικονομίας, εσωτερικής ασφάλειας, άμυνας και σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Και αυτό το τελευταίο είναι ένα θέμα σοβαρό, του οποίου ζούμε και βιώνουμε τις επιπτώσεις. Όταν αναφερόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εννοούμε μία Ευρώπη πραγματικά ενωμένη. 

Οι ραγδαίες αλλαγές, ο κατακερματισμός και τα όποια επιμέρους συμφέροντα εθνικών κρατών που δεν ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, δεν βοήθησαν και δεν βοηθούν την Ευρώπη. Είναι μονόδρομος μία πραγματικά και ουσιαστικά ενωμένη Ευρώπη. 

Έτσι πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί προσπαθώντας να βρούμε λοιπόν ξανά την αφετηρία μας. Όσον αφορά τον ιδιαίτερο ρόλο της Θεσσαλονίκης, θέτουμε στόχους, ώστε να είναι ένας κόμβος αναπτυξιακός, κόμβος συνδεσιμότητας για την ευρύτερη περιοχή. Κόμβος ουσιώδης των συνεργειών, στον τομέα των μεταφορών, στον τομέα των δικτύων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωτοπορήσει, έχοντας μία ιστορία 2300 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού. Αυτό είναι θέμα όλων των ευρωβουλευτών, της Μακεδονίας και τη Βόρειας Ελλάδας, έτσι ώστε να αναδειχτεί σε παγκόσμια κλίμακα ο στρατηγικός της ρόλος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία